Connect with us

Amerika

NOVE PREMIJERE U TRCI ZA OSKARA:“Teslin narod” u Milvokiju i Bostonu!

Published

on

Nakon premijernih prikazivanja u Beogradu, Njujorku, Los Anđelesu, Pitsburgu, Majamiju, Nju Džersiju…i poslednje dve veličanstvene, u sedištu Ujedinjenih nacija i Vašingtonu, dokumentarni film „Teslin narod“, ovogodišnji srpski kandidat za Oskara, imaće svoje premijere 1 i 16. novembra u Milvokiju i Bostonu.

Premijera u Milvokiju 1.novembra će biti održana u sali Kulturnog centra pri crkvi Svetog Save (3201 South 51st Street), a u Bostonu 16. novembra u sali Town Hill Colony (910 Main St, Wakefield, MA 01880),

Projekcije organizuje NGO “Serbia online” sa crkveno-školskom upravom u Milvokiju i izdavačkom kućom “Town Hill Colony” iz Bostona.

Film Teslin narod, reditelja Željka Mirkovića, rađen je u koprodukciji  Optimistic film i Radio Televizije Srbije.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

KANDIDAT ZA OSKARA STIŽE U VISKONSIN: Film “Tesla nation”

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka Gordanu Vunjak Novaković, srpske inženjere, tvorce programa „Apolo”, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi “100 znamenitih Amerikanaca”, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena dži-aj-džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpsko-američkog heroja iz Drugog svetskog rata, Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

OD PRVOG SRBINA DO DANAŠNJIH DANA: Džek Dimić kao Nikola Tesla u filmu “Tesla nation”

Na jesen film kreće u dalju distribuciju i promociju u Americi i biće prikazan u Čikagu. Filadelfiji, San Francisku i drugim gradovima. Takođe, postoji veliko interesovanje za film u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Ostvarenje Teslin narod uvršteno je u arhive vodećih svetskih institucija: Kongresna biblioteka u Vašingtonu, biblioteka Univerziteta Harvard, biblioteka Univerziteta Jejl, Hilandarska naučna biblioteka na Univerzitetu u Ohaju, biblioteka Univerziteta Kolumbija, biblioteka Univerziteta u Ohaju, biblioteka „Elmer Holmes Bobst” u Njujorku, biblioteka „Hilman” Univerziteta u Pitsburgu, biblioteka Univerziteta Djukejn, biblioteka Univerziteta u Pensilvaniji.

DRUGI PUT U POTERI ZA OSKAROM: Režiser Željko Mirković

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić. U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i distignućima obeležili Sjedinjene Američke Države.

Film traje 83 minuta.

KO JE ŽELJKO MIRKOVIĆ

Željko Mirković, reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u SAD. Završio je Akademiju Umetnosti u Beogradu i master studije na Univerzitetu „Burnmaut” u Velikoj Britaniji. Trenutno završava doktorske studije na FMK Beograd.

Za svoje filmove osvojio je 53 međunarodne nagrade, a dokumentarni film “Drugi susret” bio je zvanični kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014. godine.

Autor je i dokumentarnih filmova “Obećanje”, “Svetislav Pešić, više od trenera”, “Lajko Feliks – U potrazi za sobom”, “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest”, “Oženiću celo selo”, “21. sekund”, “Muharem”, “Muzika oči života”…

Tekst: Serbian times/RTS Foto: Privatna arhiva

Advertisement