Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 4 years ago

By Vera

BRAVO ZA DOKTORE! Srpski hirurzi izveli operaciju koja se radi na samo 6 mesta na svetu

Najizazovnija i najrizičnija vaskularna operacija, za pacijenta, hirurga i anesteziologa, obavlja se u Kliničkom centru Srbije, i to rutinski, a ovaj Centar je tako jedan od svega šest u Evorpi u kojima pacijent može da dobije ovakav način lečenja.

Kako kaže dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju, ovakve operacije povremeno su rađene i u prošlosti, ali u Kliničkom centru Srbije rutinski se izvode od 2001. godine i na taj način je operisano oko 350 pacijenata. U pitanju je operativno lečenje aneurizme torakoabdominalne aorte.

Ova operacija ponovo je nedavno izvedena u KCS pacijentkinji od 38 godina, koja je sad u stabilnom stanju. Kako je dr Davidović objasnio za RTS, zahvat se najčešće i izvodi pacijentima koji imaju između 30 i 40 godina, i koji imaju urođen problem.

Tim hirurga, anesteziologa i svih drugih koji moraju da učestvuju u jednoj od najrizičnijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji, operacijom je pacijentkinji spasao život.

U pitanju je najrizičnija, najizazovnija procedura u vaskularnoj hirurgiji za pacijenta, hirurga, anesteziologa jer se pacijentu tokom operacije istovremeno otvara grudni koš i trbuh.

Operativno lečenje aneurizme torakoabdominalne aorte obavlja se u samo šest centara u Evropi.

NAJRIZIČNIJA OPERACIJA

U pitanju je najrizičnija, najizazovnija procedura u vaskularnoj hirurgiji za pacijenta, hirurga, anesteziologa jer se pacijentu tokom operacije istovremeno otvara grudni koš i trbuh. Nakon otvaranja se primenjuje mašina za vantelesni krvotok, privremeno se iz funkcije isključi levo plućno krilo i nakon toga se veštačkim krvnim sudom zameni sve što je bolesno pa u njega ugrađuju arterije koje ishranjuju kičmenu moždinu, jetru, slezinu, bubrege, creva…” objašnjava profesor Davidović.

Dodaje da operacije nekada traju i do deset sati i da u njoj učestvuje dobro obučeni multidisciplinarni tim.

“Mnoge operacije traju i po 10 sati, njih ne izvodi pojedinac već dobro obučeni multidisciplinarni timovi koga čine vrlo iskusni anestiolozi, hirurzi, radiolozi, transfuziolozi i vrlo iskusne medicinske sestre jer kada se proces završi u operacionoj sali to je samo prvi korak i počinje jedan složen postoperativni oporavak koji traje po pet, šest dana”, objašnjava Davidović.

“Bolovi u grudima, leđima, promuklost, hroničan kašalj – simtomi su koji mogu da ukažu da neko ima aneurizmu torakoabdominalne aorte,” rekao je Davidović.

Dodaje da se operativni zahevi ove vrste osim pacijentima iz Srbije izvode i pacijentima iz Crne Gore, i Hrvatske.

Tekst: RTS Foto: Image by Sasin Tipchai from Pixabay

YOU MAY LIKE