Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 13mph WNW
Влажност: 59%
Притисак: 30.23"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

NOVAKA DEPORTUJU IZ AUSTRALIJE! Sramna odluka suda, politika pobedila sport! (VIDEO)

Australijski savezni sud je doneo odluku da deportuje iz zemlje Novaka Đokovića, najboljeg tenisera u istoriji. Najsramotniju odluku u istoriji sporta donela je sudijska trojka u sastavu: Džejms Alsop, Entoni Besanko i Dejvid O’Kalahan.

Đokovića su zastupali advokati iz kancelarije “Hol i Vilkok”, Pola Holdenson, Nika Vud i Nik Dragojević. Ministarstvo Imigracije zastupali su Stiven Lojd, Kristofer Tran, Naomi Vuten i Džulija Nikolić.

Podsetimo, Novak je dobio prvi spor na sudu države Viktorija u vezi sa ukinutom vizom, ali je australijski ministar za imigracije Aleks Hok iskoristio diskreciono pravo i poništio mu vizu. Prema oceni ministra, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa.

Tok suđenja

07:56 – Sud nije objasnio svoju odluku (dostaviće u toku dana obrazloženje), a i sada nema šta da objašnjava. Ovde je sve jasno da je politika pobedila.

07:55 – Skandal! Sramotna odluka! Ova bruka Australije živeće doveka!

07:53 – SUD ODLUČIO: DEPORTACIJA NOVAKA! Upravo se u Melburnu desila najveća SRAMOTA U ISTORIJI SPORT! Stidi se Australijo!

07:43 – Počeo je direktan prenos izricanja presude. Pratite ga uživo u videu na početku teksta.

07:42 – Sud će uskoro samo objaviti kratku presudu, a detljano objašnjenje stiže u narednim satima.

Federalni sud Australije objavio je da će konačnu odluku u slučaju Novaka Đokovića saopštiti u 7.45 časova po srpskom vremenu!

04:35 – ZAVRŠENO SASLUŠANJE: SUDIJE USKORO DONOSE ODLUKU

Završeno je saslušanje branilaca i tužioca u slučaju Novaka Đokovića!

Sudije se, kako je rekao predsedavaju Alsop, sada povlače, uz poruku da će kasnije popodne po lokalnom vremenu moći da saopšte odluku.

Odluku će objaviti u posebnom saopštenju na sajtu suda!

Saslušanje je trajalo pet sati!

Alsop je rekao da se sudije povlače na razmatranje. Po njegovim rečima, to može da se protegne na popodnevne, čak i večernje sate po lokalnom vremenu, a nema garancija i da će odluka biti doneta u današnjem danu po australijskom vremenu. Odnosno, možda saznamo konačnu odluku tek u ranim jutarnjim časovima!

04:31 – VUD: TRAŽIMO HITNO OSLOBAĐANJE ĐOKOVIĆA

Branilac Vud je poručio sudijama da će tražiti hitno oslobađanje Đokovića u slučaju pozitivnog ishoda.

“Ukoliko sud presudi u našu korist, tražićemo da Novak bude odmah oslobođen. Odmah, u roku od 30 minuta”, rekao je Vud.

04:30 – VUD: VLADA NEMA DOKAZA ZA SVOJE TVRDNJE

Branilac Nik Vud naglasio je da Vlada Australije nema dovoljno dokaza za svoje tvrdnje na račun Novaka Đokovića.

Njihove teze se baziraju na projekcijama budućnosti, smatra Vud. Vlada se boji da zadrži Đokovića zbog eventualnih antivakserskih protesta, a boji se i da ga deportuje zbog društvenih nemira.

“Ministar se vodio ličnim principima, a ne medicinskim dokazima. Nemoguće je i nepojmljivo da nije sagledao sve činjenice i dokaze u ovom slučaju. Sve zajedno nije bilo dobro evaluirano. Želimo da kažemo da je sudija Keli u prvom procesu na Saveznom sudu doneo jedinu moguću odluku.”

04:19 – REČ PONOVO IMA NIK VUD, BRANILAC NOVAKA ĐOKOVIĆA

Vud je obećao da će biti kratak.

04:15 SUDIJA TUŽIOCU: GDE SU DOKAZI O ĐOKOVIĆEVIM STAVOVIMA?

Predsedavajući sudija Alsop prekinuo je u nekoliko navrata izlaganje tužioca Stivena Lojda, rekavši da Đokovićev pravni tim ima jedno pitanje: Gde su dokazi da Đoković širi antivakserske stavove?

– Razumem to pitanje, ali svako može da uključi zdravu logiku i postavi intuiciju o ljudskim ponašanjima – odgovorio je Lojd, koji je tako još jednom potvrdio da Vlada nema dokaze protiv Novaka Đokovića.

04:17 – DRŽAVNI TUŽILAC ZAVRŠIO IZLAGANJE: ĐOKOVIĆ JE IKONA ANTIVAKSERA

Državni tužilac Stiven Lojd je završio izlaganje. Reč će ponovo dobiti odbrana Novaka Đokovića.

Lojd je završio izlaganje porukom da je Đoković “ikona antivaksera”.

“Ispravno ili ne, on je percipiran kao neko ko podržava antivakserski pogled i njegovo prisustvo ovde, pretpostavlja se, pomoglo bi taj ugled”.

04:08 – TUŽILAC LOJD: NISMO PITALI ĐOKOVIĆA JER NIŠTA KORISNO NE BI MOGAO DA NAM KAŽE

Jedno od pitanja tužiocu Lojdu bilo je, zašto nisu razgovarali sa Novakom Đokovićem o njegovim stavovima o vakcinaciji.

Lojd je na to rekao da “ne postoji ništa korisno što bi on mogao sada da kaže”.

U najmanju ruku skandalozna izjava, pogotovo imajući u vidu da se Vlada Australije poziva na natpise iz medija u svojoj optužnici.

04:05 – TUŽILAC LOJD OKRIVIO ĐOKOVIĆA ZA MALI BROJ VAKCINISANIH U SRBIJI

Tužilac Stiven Lojd optužio je Novaka Đokovića da je indirektni krivac za mali broj vakcinisanih u Srbiji.

Lojd je u pokušaju da dokaže da je Đoković antivakser, rekao da treba uzeti u obzir i uticaj koji Novak ima u Srbiji, u kojoj je manje od polovine stanovništva vakcinisano.

04:00 – TUŽILAC LOJD POSLE PAUZE ZAUZEO OŠTRIJI STAV PREMA ĐOKOVIĆU

Posle jednosatne pauze tužilac Stiven Lojd je nastavio svoje izlaganje, a utisak je da je predstavnik Vlade Australije zauzeo oštriji stav prema Đokoviću.

“Australija ne sme da ‘trpi’ prisustvo osobe zbog straha od njenog uklanjanja. Iz toga što je ministar propustio da uzme u obzir kontraargument, ako je to ono što sud utvrdi, ne proizilazi da je prekoračio granice razumnosti”, rekao je advokat Lojd.

02:38 – ĐOKOVIĆ NIJE ŽELEO DA SVEDOČI

02:28 – SUD ODREDIO PAUZU

Suđenje se prekida! Tužilac Lojd je naveo da ima još oko sat vremena izlaganja, pa su sudije odlučile da naprave pauzu za ručak.

Pauza će trajati oko jedan sat.

SRBI SU OKUPLJENI ISPRED TV STANICE ČIJI SU VODITELJI PROSTAČKI VREĐALI ĐOKOVIĆA

02:22 – RETROSPEKTIVA DOSADAŠNJEG TOKA SUĐENJA

Suđenje je počelo u 23:33.

Posle uvodnih izlaganja sudija, reč je uzeo Novakov advokatski tim. Advokat Vud je govorio skoro 90 minuta i tokom izlaganja pokušao da pobije tri teze ministra Aleksa Hoka.

Jedna je da ministar Hok nije razmotrio opciju šta bi moglo da se desi u slučaju deportacije Novaka Đokovića. Druga je da je ostanak Novaka Đokovića rizik i opasnost po zdravlje, red i mir u Australiji, a treća da je Novak Đoković antivakser.

Tužilac Lojd se brani stavom da ministar Hok ima pravo da donese odluku o deportaciji, ali da ne mora da obrazloži svoj stav. Lojd navodi da su poznati stavovi Novaka Đokovića i da on predstavlja opasnost po red i mir u Australiji. Izvukao je zaključak da ljudi prihvataju stavove poznatih poput Novaka Đokovića.

Tužilac Lojd nije izneo nijedan dokaz za svoje i tvrdnje ministra Aleksa Hoka, ali sudije su u jednom trenutku prekinule saslušanje i poručile da se treba koncentrisati na zdravorazumsko donošenje odluke, ne samo na činjenice i dokaze na kojima insistiraju branioci Novaka Đokovića.

02:15 – LOJD: ĐOKOVIĆ JE UZOR ANTIVAKSERIMA I RIZIK JE DA OSTANE OVDE

Sudija Alsop pitao je tužioca Lojda da objasni pozicije Vlade Australije oko eventualne deportacije Đokovića.

Postavio mu je pitanje – šta bi za Australiju značilo da on ode, za razliku od toga da ostane?

“On je uzor anivakserima, osoba visokog profila za mnoge ljude i svakako bi njegov ostanak ovde imao uticaj na sve njih. Svesni smo rizika deportacije, ali znamo i šta bi značilo da on ostane”, kazao je Lojd.

Sudija je potom rekao:

“Njegov odlazak bi takođe mogao da prouzrokuje nemire. Trebamo da se koncentrišemo na zdravorazumsko donošenje odluke, a ne da se fokusiramo samo na jednu stranu.”

Ovaj deo saslušanja ne ide u prilog timu Novaka Đokovića koji insistiraju na dokazima i činjenicama.

02:04 – LOJD: PRISUSTVO ĐOKOVIĆA MOŽE I JESTE RIZIK ZA AUSTRALIJU

Tužilac ponavlja stavove da je prisustvo Novaka Đokovića jeste i može biti rizik za Australiju.

01:55 – LOJD: ĐOKOVIĆ NIJE ŽELEO DA SE POJAVI NA SASLUŠANJU

Tužilac Lojd je u iznošenju stavova ministarstva rekao da Novak nije želeo da se pojavi na saslušanju.

– Đoković se mogao pojaviti na ovom saslušanju i objasniti svoje stavove u vezi vakcinacije. To nije učinio. A to ima svoje posledice.

01:45 – LOJD: MINISTAR HOK JE SVESTA POSLEDICA DEPORTACIJE ĐOKOVIĆA

Tužilac Lojd pojašnjava da je ministar Aleks Hok svestan svih rizika u zemlji i reperkusija u svetu kada bi Novak Đoković njegovom odlukom bio deportovan.

01:41 – TUŽILAC: ĐOKOVIĆ DA JE HTEO MOGAO JE DA SE VAKCINIŠE

Tužilac Lojd je izneo prvi argument da je Novak i dalje nevakcinisan. On je napomenuo da je Đoković imao dovoljno vremena da se vakciniše i naglašava da je to bio njegov izbor koji nije imao veze sa tim što se zarazio kovidom pred put u Melburn.

“Prisustvo Novaka moglo bi da ohrabri ljude da se ne vakcinišu i pomogne jačanju antivakserskog raspoloženja. Ministar je doneo racionalan sud”.

01.40 – POČELO IZLAGANJE TUŽIOCA LOJDA

U narednim minutama slušamo tužioca Stivena Lojda, koji će izneti stav Ministarstva za Imigraciona pitanja i ministra Aleksa Hoka.

01:35 – ZAVRŠENO IZLAGANJE NOVAKOVIH ADVOKATA

Šta smo čuli? Advokat Vud je u izlaganju dugom oko 90 minuta posebno naglasio da ministar Hok nije naveo nijedan dokaz za svoje tvrdnje u optužnici.

Nije pitao Đokovića za njegov stav o vakcinaciji, nema dokaze za stav da je ostanak Đokovića opasnost po društvo u Australiji.

Takođe su podsetili i da ministar Hok nije uzeo u obzir tezu da deportacija Đokovića takođe može da bude opasnost zbog izbijanja nemira.

01:33 – VUD: MINISTAR HOK JE PROPUSTIO DA ZATRAŽI STAV NOVAKA O VAKCINISANJU

01:05 – VUD: PERVERZAN JE STAV MINISTRA

Vud je nastavio da ruši drugu tezu ministra Hoka, onu o opasnosti koju Đoković može da predstavlja.

Hok je, prema rečima Vuda, propustio da uvaži opasnost koju bi izazvala deportacija Novaka Đokovića.

“Pomalo je perverzno zauzeti tako uzak stav i zanemariti sve rizike koji bi mogli da proizađu iz takve odluke. Iracionalno je gledati samo jednu stranu medalje Gospodin Houk je morao da vaga između dve opcije, da uradi analizu obe mogućnosti: Šta će biti veća šteta? Nemiri zbog deportacije ili nemiri zbog ostanka Novaka Đokovića u Australiji?”.

Novakovi saradnici su vlastima dali sve što je bilo zatraženo i maksimalno izašli u susret, istakli su advokati najboljeg tenisera sveta. Đokovićevi advokati tvrde da je ministar Houk doneo odluku da Đokoviću oduzme vizu i to zbog razloga o kom nije ni bilo reči tokom razgovora.

Kako su preneli Đokovićevi advokati, a pozivajući se na informaciju koju su im saopštile zdravstvene vlasti Australije, Novakovo medicinsko izuzeće je bilo validno i bili su ispunjeni svi uslovi za njega.

Houk, ministar za imigracije u Australiji, je otkrio da nije čitao dokumentaciju koju mu je Novakov tim dao jer “nije doktor”, te da je odluku doneo na osnovu članka objavljenog na BBC-ju.

https://www.youtube.com/watch?v=YRxyGJGi6OE&ab_channel=FederalCourtofAustralia

Prema oceni ministra, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa. Đokovićevi advokati su naveli da, uprkos tome što je nastupao na velikom broju turnira, nigde nije bilo problema vezanih za porast antivakserskog pokreta.

Jedan od glavnih razloga za otkazivanje vize je, navodno, mogućnost da Novak dovede do porasta antivakserskog mišljenja, ali je Vud ponovo istakao da ne postoje nikakvi dokazi da će to biti slučaj.

“Pojedini paragrafi u okviru onoga što je vlada donela nemaju nikakvu težinu”, rekao je Đokovićev advokat, nakon čega je istakao da je u jednom navedeno da bi “deportacija izazvala burnu reakciju u Srbiji.”

“I ministar je priznao da veliki deo dokaza protiv mog klilenta ne stoji”, rekao je Vud.

Đokovićev advokatski tim podseća na to koje su opcije. Prva je – ostanak Novaka Đokovića u Australiji i put ka 21. Grend slem tituli u karijeri, a druga je – deportacija i trogodišnja zabrana ulaska u Australiju. Advokat Vud podseća na to da Đoković neće biti pretnja australijskom zdravstvenom sistemu ako ostane u zemlji.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji/Kurir
Foto: Printscreen Twitter @gillianlant

YOU MAY LIKE