Connect with us

aktuelno

NOVA VRSTA PTICE U FAUNI SRBIJE: Azijski zlatni vivak tundre Azije i Aljaske zamenio za Pešter

Published

on

Istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavili su da su na području Sjeničko-pešterske visoravni 15. juna otkrili novu vrstu ptice za područje Srbije, azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva).

Istraživači su saopštili da je ptica otkrivena prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak.

“Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera”, piše u saopštenju Društva za zaštitu ptica Srbije.

KLIMATSKE PROMENE? Jato retkih ptica doletelo iz Indije, ružičasti čvorak po prvi put u Šumadiji (FOTO)

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190 do 250 hiljada jedinki.

U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana”, naveli su.

Takođe je, kako su rekli iz tog društva, u istom tom predelu, prvi put tokom gnezdilišne sezone u Srbiji, potvrđeno prisustvo malog barskog petlića.

“Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava”, kazali su oni i dodali da je uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama.

ODMOR: Odrasla jedinka na Pešteru

Istraživanja ptica Peštera Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine sprovodi u okviru projekta “Zaštitimo vodena staništa Peštera”, koji finansira fondacija EuroNatur iz Nemačke, uz podršku Turističke organizacije Sjenice i Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje.

Projekat ima za cilj da ustanovi stepen ugrožavanja prirodnih močvarnih i tresavskih staništa koja su pod uticajem industrijskog iskopavanja treseta.

IZVOR: Agencije FOTO: Pixabay

Advertisement