Connect with us

aktuelno

NOVA STUDIJA STANFORDA: Lockdown nema značajniji uticaj na širenje korona virusa!

Published

on

Iako novinari i stručnjaci uporno tvrde kako se virus covid-19 ponaša prema Vladinim represivnim merama, čvrsti dokazi za njihove tvrdnje ne postoje. Štaviše, sve je više objavljenih naučnih radova koji upućuju na sasvim suprotno.

Nedavno je objavljena studija danskih naučnika koji su uporedili rezultate širenja virusa na dva slična područja zemlje gde je jedan deo stanovništva bio pod čvrstim lockdownom, a drugi ne – i pokazalo se da razlike u širenju virusa među njima nije bilo. Takođe, francuska studija je nedavno uporedila rezultate među preko stotinu zemalja sveta u odnosu na mere koje su njihove vlade nametnule i takođe su došli do zaključka da nikakve represivne mere nemaju značajan uticaj na stopu smrtnosti od covida-19.

KLJUČ U BRAVI: Tokom pandemije Covid-19 većina objekata je zatvorena za posetioce

A sada bomba – verovatno najznačajniji rad do sada

Autori su Eran Bendavid, Christopher Oh, Jay Bhattacharya i John P.A. Ioannidis, ugledni profesori medicinskih predmeta na prestižnom univerzitetu Stanford u SAD-u. Njihova studija, objavljena nakon “peer reviewa” (pregleda i odobrenja drugih stručnjaka) u naučnom časopisu European Journal of Clinical Investigation, razvrstala je države i područja u dve temeljne kategorije: tvrde mere i blage mere.

Čvrste mere uključuju zapovest “ostani kod kuće” i zabranu rada za pojedine biznise, a “blage mere” znače preporuku distanciranja, zabranu većeg okupljanja i preporuku izbegavanja mesta gde može doći do gužve. Uporedili su rezultate širenja virusa između tih dvaju kategorija kako bi dobili odgovor na pitanje utiče li lockdown značajnije na virus od blagih mera.

Posebno su razmatrali Švedsku i Južnu Koreju, koje nisu implementirale lockdown, i usporedili ih s regijama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Iranu, Italiji, Nizozemskoj, Španiji i SAD-u – onim delovima tih zemalja gde su implementirane čvrste mere ili lockdowni (zaključavanje).

PROČITAJTE JOŠ:

ČIKAŠKI RESTORANI OTVARAJU VRATA: Konačno dozvoljeno sedenje u zatvorenom prostoru! (VIDEO)

SRPSKA DOKTORKA IZ ČIKAGA: Ovde vakcinacija ide dobro, ali evo šta najviše muči građane!

SRBIN UDARIO NA NATO ZBOG URANIJUMA: Oboleo od raka, pa pokrenuo lavinu od 2.500 tužbi!

Na kraju zaključuju:

“Iako se male koristi ne mogu isključiti, ne nalazimo značajne koristi od uvođenja restriktivnijih mera u odnosu na područja s blažim merama. Slična smanjenja zaraze pod lockdownom mogu se postići i manje restriktivnim intervencijama.”

Celu studiju pročitajte OVDE!

Izvor: Preokret Foto: Pixabay / Pexels

Advertisement