Chicago
66°
Clear
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph ENE
Humidity: 73%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
MonTueWed
77/61°F
68/57°F
70/57°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NOVA RASA MAGARACA U SRBIJI: Banatski magarac biće registrovan kao posebna sorta!

U našoj zemlji je do sada bila registrovana jedna rasa – balkanski magarac koji dostiže težinu do 50 ili 60 kilograma

Zahvaljujući naučnom projektu koji je sproveden u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica” očekuje se da banataski magarac do kraja godine bude registrovan kao nova rasa u Srbiji.

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ i Centar za očuvanje autohtonih rasa su organizovali početkom marta seminar na kom su stručnjaci govorili o rezultatima istraživanja koji su objavljeni u monografiji „Prikaz uzgoja i pokazatelja genetskog i zdravstvenog stanja i dobrobiti banatskog magarca koji se uzgaja u specijalnom rezervatu prirode Zasavica”, a kako je objasnio upravnik Specijalnog rezervata Slobodan Simić kod nas do sada nije sprovedeno toliko opsežno istraživanje o toj životinji, javlja Dnevnik.rs.

-U našoj zemlji je do sada bila registrovana jedna rasa – balkanski magarac koji dostiže težinu do 50 ili 60 kilograma. Međutim, primetili smo da u Banatu žive jedinke koje su duplo veće, a koje mogu da teže do čak 150 i 200 kilograma i daju mnogo više mleka, što je i jedina fizička razlika – kazao je Simić. -Uspeli smo da nabavimo četrdesetak tih krupnih magaraca iz Bačke i Banata. Kako bismo dokazali da se radi o novoj rasi pokrenut je projekat u saradnji s Ministrastvom poljoprivrede, dok su nosioci projekta bili Naučni institut za veterinu iz Novog Sada i Centar za očuvanje starih rasa iz Beograda.

Litar mleka 5.000 dinara

Prema Simićevim rečima potrebno je da se više polularizuje upotreba magarećeg mleka u ishrani ljudi, jer ima revitalizujuće dejstvo na organizam, sadrži pregršt vitamina i minerala, te se koristi za jačanje imuniteta, efikasno otklanja osećaj hroničnog umora, a kako je nalik majčinom mleku lako se vari i ne izaziva alergijske reakcije.

Sa oko 300 muznih magarca farma u okviru „Zasavice” je najveća u jugoistočnoj Evropi. Na sajtu Rezervata se litar magarećeg mleka može pazariti za 5.000 dinara, dok 50 grama sira košta čak 6.000 dinara. Razlog za toliko visoku cenu proizvoda je što magarci daju relatnovno malu količinu, ali kvalitetnog mleka.

Stručnjaci su premeravili jedinke i urađena je DNK analiza koja je pokazala da se krupni primerci genetski razlikuju od poznatog, balkanskog magarca, odnosno da pripadaju drugoj rasi.

-Time smo sa sigurnošću dokazali da 30 magaraca u našem rezervatu pripadaju banatskoj rasi. Sledeći zadatak je da u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede sprovedemo postupak registracije nove rase na prostoru Srbije, što bi trebalo da se okonča do kraja godine.

Prema Simićevim rečima banatski magarac je najverovatnije na ove prostore dospeo u 18. veku, kada ih je carica Marija Terezija uvozila iz Španije kako bi špartali po vinogradima. Кako su manji od konja, a imaju jednaku snagu, bili su idealni za rad među čokotima vinove loze. Prvobitno su bili nastanjeni na samom severu Vojvodine, a vremenom su se proširili i u Banatu. Te podatke potkrepljuje i činjenica da se decenijama održava tradicionalna sportska manifestacija trka magaraca u Bačkim Vinogradima nadomak Palića.

PROČITAJTE VIŠE:

GRADIMIR SAMO MRAVA NIJE PREPARIRAO: Kod njega životinje žive večno, a ovo su najegzotičniji primerci (FOTO)

SLAVKO PRIPITOMIO DIVLJEG VEPRA: Dao mu ime Tito, a sada mu je pronašao i drugaricu! (VIDEO)

TOMO PRIPITOMIO DIVLJEG VEPRA: Mićko ima 200 kila i trofejne zube, a uskoro dobija i ženku! (FOTO)

Izvor: Telegraf
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)