Chicago, IL
73°
Mostly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 3
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
75°F
75°F
75°F
73°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
77°F / 61°F
79°F / 63°F
75°F / 61°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KAKO DANAS IZGLEDA KUĆA TOPALOVIĆA: Od “Maratonaca” prošlo 40 godina, a na mestu gde su snimljeni sve oronulo! (FOTO)

Jedan od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije “Maratonci trče počasni krug”, snimljen je davne 1982. godine, a i dan danas je gledan.

Familiju Topalović sačinjava šest generacija muškaraca od kojih najmlađi ima 25 godina, a najstariji 120. Ko zna koliko ste puta, šetajući Beogradom, prošli pored nje, a da niste obratili pažnju da je upravo to ta kuća.

Naime, kuća u kojoj žive Topalovići i u kojoj se nalazi njihovo “Dugo konačište” nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda. Oronula i zapuštena, dvospratnica Topalovića izgleda sasvim drugačije.

Na gornjem spratu kuće pojedini prozori su razbijeni, a unutra se vidi da se zidovi ljušte, malter otpada, a u samom dvorištu poređano je mnoštvo umetničkih slika.

Za snimanje je upotrebljena kao eksterijer, a scene unutra snimane su na drugim lokacijama i studiju. U ovom dvorištu snimane su i scene dešavanja ispred kuće, pa tako i jedna od najpoznatijih scena domaće kinematografije kada Bora Todorović (Đenka) izgovara ono čuveno “Da znate da je ukusan Pantelija“.

Inače, početak filma snimljen je u Pančevu, u zgradi nekadašnje kafane. S druge strane, dom Bilija Pitona se nalazi na Topčideru, od meteorološke stanice naniže ka Rakovici.

Scena u kojoj Bora Todorović i Seka Sablić “vežbaju” za film, a on je oslovljava sa “kupačice moja”, snimana je na jezeru Trešnja koje se nalazi oko 30 kilometara daleko od Beograda, na avalskom putu.

Jedan deo filma je sniman u Pančevu. Scena obračuna Topalovića i Bilija Pitona je snimana u ulici Đure Jakšića, a svega dvadesetak metara odatle se nalazi trg na kojem Bora Todorović objavljuje da ponovo radi bioskop.

PROČITAJTE VIŠE:

PAMELA U SRPSKOM FILMU? Zvezda Čuvara plaže u trećem delu Južnog vetra, a evo koliko će navodno zaraditi!

ŽIKA TODOROVIĆ OTVORIO DUŠU: Svaki dan ljubim sliku svog preminulog sina!

“VI STE ZEMLJA BOGATE ISTORIJE I PRIRODNIH LEPOTA”: Kineski agenti oduševljeni Srbijom, promovišu je kao premijum destinaciju! (FOTO)

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Blic

YOU MAY LIKE