Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 49%
Pressure: 30.47"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 11:47

By admin

NOVA OPASNOST VREBA U JADRANU: Veoma otrovna invazivna vrsta došla iz Crvenog mora!

U južnom delu Jadranskog mora, na italijanskoj i albanskoj strani, nedavno je primećena riba paun, opasna tropska vrsta koja u leđnim perajima nosi jak otrov.

Riba paun (Pterois miles) pripada rodu Pterois, koji nam je poznatiji kao riba lav. U pitanju je tropska vrsta koja nastanjuje Indijski okean, Crveno more, obale Indonezije i Južne Afrike. Naučno ime potiče od grčke reči pteron koja znači “krilo” i latinske miles što znači “vojnik”. Njen najbliži rođak je crvena riba lav (Pterois volitans).

Sa porastom temperature svetskog mora, brojne tropske vrste su stigle i u vode Sredozemlja. Prema nekim studijama, čak 130 vrsta netipičnih za ovo podneblje je naselilo Mediteran od 2001. godine.

Prisustvo ribe pauna je prvo primećeno u blizini obala Izraela, Libana i Turske, a 2016. godine ova vrsta je kolonizovala skoro celu obalu Kipra. Pretpostavlja se da je stigla iz Crvenog mora kroz Suecki kanal, a već tada se očekivalo njeno dalje širenje.

Pre nekoliko dana, riba paun je viđena u južnom delu Jadranskog mora, na italijanskoj i albanskoj strani, a hrvatski stručnjaci su upozorili na njeno moguće prisustvo i u hrvatskim vodama. Riba paun je već klasifikovana kao jadranska vrsta i važno je da se ribari upoznaju sa svim njenim karakteristikama.

Riba paun dostiže veličinu od 35 centimetara i karakteriše je veliki broj uskih, dugačkih peraja sa bodljama na krajevima. U skoro svim leđnim perajima se nalazi jak otrov. Boja ribe pauna varira od crvenkaste, bež do sive, a telo i glava su prošarani uskim, tamnim prugama.

U pitanju je invazivna vrsta koja skoro da nema prirodnih neprijatelja. Hrani se drugim sitnijim ribama i malim rakovima, ali se javlja i kanibalizam – veće jedinke često jedu manje. Riba paun se razmnožava tokom cele godine, a godišnje može da položi i preko dva miliona jaja. Još jedna karakteristika ove vrste je njena izražena prilagodljivost na različite temperature, dubine i salinitet.

Ubod ribe pauna je veoma bolan, a reakcije na njega se manifestuju kroz grčenje mišića, jake glavobolje, mučninu, povraćanje ili otežano disanje. Ipak, samo u retkim situacijama može izazvati ozbiljnije posledice po čoveka i do sada je zabeleženo samo nekoliko smrtnih ishoda. I pored svih opasnosti, riba paun je veoma popularna akvarijumska vrsta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CPKvTruqY9V/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: National Geographic
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!