Connect with us

Amerika

NOVA KANDIDATURA IPAK MOGUĆA: Slabi izgledi da Senat SAD osudi Donalda Trampa!

Published

on

Senat SAD gotovo izvesno neće osuditi bivšeg predsednika države Donalda Trampa, optuženog da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres, ocenjuje američka agencija Asošiejted pres.

Suđenje Trampu u Senatu počinje u utorak, nakon što je Predstavnički dom izglasao njegov opoziv 13. januara, po optužnici da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres SAD 6. januara, u vreme zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda demokrate Džozefa Bajdena na izborima.

U nemirima tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se „đavolski bore“ protiv izbornih rezultata i da idu do obližnje zgrade parlamenta na Kapitol hilu.

Da su slabi izgledi da Tramp bude osuđen u Senatu, AP ocenjuje na osnovu toga što su mnogi članovi njegove Republikanske stranke, koji su ga prvobitno oštro kritikovali zbog te izjave na protestu 6. januara, u međuvremenu ublažili stav.

Ta promena stava bila je očigledna na takoreći „probnom glasanju“ 26. januara, kada je svega pet senatora Republikanske stranke glasalo protiv predloga da bivšem predsedniku ne bude suđeno u Senatu.

Da bi Tramp bio osuđen, 67 od 100 senatora treba da glasa za usvajanje optužnice za „podsticanje na pobunu“.

Ako za osudu bude glasalo svih 50 senatora iz redova Demokratske stranke, protiv Trampa bi moralo da se izjasni i najmanje 17 njegovih republikanaca.

Iako se zvanično naziva suđenjem, proces u Senatu nije pravni, već politički, a kazna za osuđenog je momentalno razrešenje sa dužnosti predsednika.

Dok neki članovi Kongresa navode da je suđenje Trampu neustavno, jer on više nije na funkciji, sa tim se ne slažu demokrate i mnogi pravni stručnjaci, navodi AP.

Advokati odbrane su već ukazali da će osporiti ustavnost procesa jer Tramp više nije u Beloj kući.

Demokrate međutim navode da bi Senat, u slučaju osuđujuće presude, mogao da zabrani Trampu da obavlja javne funkcije u budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

GRAĐANI OGORČENI NA BANKU AMERIKE: Računi stotina nevinih ljudi predati FBI-u, najavljen bojkot!

BAJDEN NAPRAVIO PRESEDAN: Odbio da Trampu prosleđuje poverljive obaveštajne podatke!

METJU MEKONAHI PROZVAO HOLIVUD: Bio sam odbačen od kolega zato što sam vernik! (VIDEO)

Da bi Trampu posle osuđujuće presude bilo zabranjeno kandidovanje za šefa države, senatori bi morali ponovo da glasaju, ali bi tada bila dovoljna prosta većina, za razliku od predstojećeg procesa.

Pošto i demokrate i republikanci imaju po 50 senatora, odlučivao bi glas predsedavajuće Senatu, a to je po funkciji potpredsednica SAD, demokrata Kamala Haris.

Dva univerzitetska profesora prava, Brus Akerman i Džerard Maljoka (Magliocca) naveli su nedavno u listu Vašington post da bi Kongres, ako Tramp bude oslobođen, mogao da se pozove na odredbu 14. amandmana na Ustav SAD koja zabranjuje obavljanje funkcije na saveznom nivou osobama koje su „bile deo pobune protiv“ Ustava.

Trampu bi bilo zabranjeno da ponovo bude kandidat za predsednika ako bi se većina članova oba doma Kongresa izjasnila na novom glasanju da je bio deo pobune. Da bi takav ishod kasnije bio poništen i Trampu dozvoljeno da bude kandidat za Belu kuću, u budućnosti je potrebna dvotrećinska većina u svakom od dva doma Kongresa, prenosi AP.

Neizvesno je koliko će trajati suđenje Trampu. Demokrate žele da traje kratko, nedelju dana ili dve, kako bi Bajden mogao da nastavi sa sprovođenjem svog ambicioznog programa.

Suđenju će predsedavati najstariji senator, demokrata Patrik Lihi (Leahy).

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Guardian News

Advertisement