Chicago, IL
43°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 42%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 4
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
45°F
46°F
48°F
46°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 37°F
54°F / 45°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NJUJORK JE DANAS SRPSKI GRAD: Igralo se kolo i vijorila trobojka na Menhetnu! (FOTO, VIDEO)

Danas je Njujorku u parku Boling Grin parku održana svečana ceremonija podizanja zastav Republike Srbije, nakon što je Erik Adams, gradonačelnik ovog američkog grada, proglasio 26. februar Danom srpskog nasleđa.

Ceremonija je održana u samom centru Njujorka – parku Boling Grin, mestu značajnih istorijskih dešavanja za SAD i grad Njujork. Ovo je prvo dešavanje ove vrste u Njujorku u istoriji srpsko-američkih odnosa.

Tokom ceremonije, simbolički su zajedno podignute zastave Srbije i SAD uz intoniranje himni dve zemlje. Ovom činu su prisustvovali predstavnici Grada Njujorka, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpske dijaspore. Pored generalnog konzula V. Božovića, prisutnima su se obratili i gradski komesari Edvard Melmestajn i Manuel Kastro, kao i Gordana Vunjak Novaković, profesor na Univerzitetu Kolumbija i dobitnica Sretenjskog ordena.

U svom govoru, gradonačelnik Adams je naglasio da su američki Srbi oduvek imali značajnu ulogu u izgradnji i napretku Njujorka. Iskazao je uverenje da će nastaviti da pružaju svoj prepoznatljivi doprinos prosperitetu ovog grada, kao i što bližim odnosima Njujorka i SAD sa Srbijom.

“Samo dve nedelje ranije, 15. februara, Srbija i Srbi širom sveta obeležili su 217. godišnjicu početka Srpskog ustanka. Bilo je to na Sretenje, 15. februara 1804. godine kada je Đorđe Petrović, poznat kao Karađorđe, zapalio iskru plamena Prvog srpskog ustanka”, rekao je generalni konzul Vladimir Božović svom govoru.

“Istog dana 1835. godine, pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića, još jednog tvorca moderne srpske države, Velika narodna skupština usvojila je Sretenjski ustav, zasnovan na francuskom ustavu”, nastavio je Božović, pa je dodao:

“Ovi istorijski datumi utemeljili su Srbiju kao ponosnog člana lige slobodnih nacija i saveznika svih koji poštuju duh slobode i ljudskog dostojanstva. Ovom prilikom, bitno je prepoznati još jedan čvrst temelj u našoj istoriji. Srbija i SAD 1881. godine potpisali su Konzularnu konvenciju i Trgovinski sporazum,
uspostavljajući diplomatske odnose između dva naroda. Ova 2024. godina označava 143. godišnjicu zvaničnih diplomatskih odnosa između Srbije i SAD. Danas sa ponosom možemo reći da su odnosi između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država značajno obeleženi istorijskim savezništvima. U kritičnim trenucima globalnih sukoba, Srbija i Sjedinjene Američke Države stajale su zajedno na pravoj strani istorije.”

Takođe je istakao da su Srbi kroz istoriju bili deo imigrantskih talasa koji su dopirali do američkih obala. Od Đorđa Šagića, poznatog kao Džordž Fišer, heroja Teksaske revolucije, Mihaila Pupina, velikog naučnika sa Kolumbija univerziteta, Nikole Tesle, vizionarskog pronalazača, Mladena Sekulovića, legendarnog glumca poznatog kao Karl Malden, Čarlsa Simića, poznatog američkog pesnika, do Marine Abramović, globalne ikone umetničkog performansa, srpska zajednica je ostavila svoj zapažen trag u različitim poglavljima istorije Sjedinjenih Država i Njujorka.

Za sam kraj iskazao je duboku zahvalnost što je za Dan srpskog nasleđa proglašen 26. februara,jer za Srbe to ima dodatnu simboliku s obzirom da istog dana SPC obeležava Dan Svetog Simeona ili Stefana Nemanje, rodonačelnike svete loze Nemanjića, dinastičke porodice srednjovekovne srpske države. Na kraju je naglasio lični entuzijazam u pogledu ostvarivanja doprinosa daljem razvoju odnosa dve zemlje i saradnje sa gradom Njujorkom.

Ceremoniju je vodio Lazar Paroški, predsednik američkog ogranka Organizacije srpskih studenata u inostranstvu. Ovaj događaj su uveličali i predstavnici KUD “Opančići”, izvođenjem tradicionalnih srpskih pesama i igara.

POVEZANE TEME:

VELIKA ČAST I PRIZNANJE: Gradonačelnik Njujorka proglasio 26. februar Danom srpskog nasleđa! (FOTO)

POBEDA FUDBALA, TRIJUMF LEPOTE: Srbijada u Milvokiju okupila mlade Srbe iz nekoliko američkih država! (FOTO GALERIJA)

OVAJ VRŠČANIN JE MEĐU PET NAJBOLJIH STRANIH UČITELJA U RUSIJI: Otišao je u penziju, ali se vratio da predaje i sada je u konkurenciji za prestižnu nagradu!

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen X @SRBinNewYork

YOU MAY LIKE