Connect with us

Srbija

NJIHOV DEDA JE UMRO KAO HEROJ: A njih petoro odrastaju u kući koja se urušava usred Beograda (FOTO)

Published

on

Plan humanitarne organizacije je da kupi novu kuću porodici Denić, kako bi konačno dobili uslove kakve zaslužuju. Za to je potrebno oko 20.000 evra

U tmurnim vremenima, kada nam se čini da je tama prisutna više nego ikada, potrebni su nam svetli primeri na koje bi kao pojedinci i društvo trebali da se ugledamo, da bismo zaista mogli da krenemo napred. Kao što je dovoljna jedna sveća da osvetli potpuno mračnu prostoriju, tako su i herojska dela dovoljna da razgore ljudska srca i vrate nam prekopotrebnu veru u krajnju pobedu dobra.

Ovoga puta, organizacija Srbi za Srbe obišla je porodicu jednog takvog heroja – pokojnog Dobrivoja Denkića. Popularni Brica, kako su ga kolege zvale, preko trideset godina obavljao je dužnost vozača GSP-a. Kobne noći, 2015. godine, samo četrdeset minuta pre kraja smene, dok je autobus bio pun ljudi, Dobrivoje je doživeo srčani udar. Poslednjim atomima snage, uspeo je da bezbedno zaustavi vozilo, a zatim je na licu mesta preminuo.

HEROJ Dok je doživljavao srčani napad, zaustavio vozilo puno putnika pa umro

Iza sebe, Dobrivoje je ostavio petoro unučića, sina Bojana i snaju Sanju. Nažalost, njihova teška životna priča dovela je našu organizaciju u beogradsku opštinu Surčin, tačnije u Boljevce.

DOBRIVOJE IZA SEBE OSTAVIO SINA, SNAJU I 5 UNIČIĆA Žive u jako lošim ulovima

„Ispucalaˮ kuća, puna pečata od vlage, stari krov, nefunkcionalni prozori –  bio je prizor koji nas je dočekao pre ulaska u dom Denkića.

Kuća nam je u katastrofalnom stanju. Nema temelje, što je dovelo do toga da imamo velikih problema sa vlagom i prosto je nemoguće sanirati je. Zidovi su počeli da pucaju, a na nekim mestima kuća je čak počela i da se urušava – zabrinutim glasom objašnjava nam otac Bojan.

U jednoj od dve funkcionalne sobe zatičemo najmlađeg Ivana (3) kako sa Markom (5) i Bojanom (7) gleda crtaće na televiziji. Kako nam roditelji kažu, Ivan je došao na svet nekoliko meseci nakon smrti dede.

ZNAJU ZA DEDU HEROJA Najmlađi nasledio karakter dede Dobrivoja

Njegov izgled i temperament najviše podsećaju na Dobrivoja. Iako još uvek mali, na pitanje o dedi-heroju, pokazuje nam isečak iz novina, stežući i stavljajući ga blizu srca.

Otac me je odmalena učio pravim vrednostima, da je briga i ljubav koju pokazujemo prema bližnjima najbitnija. Ja sam kao veoma mlad otišao u rat na Kosovo i Metohiju da pomognem našem narodu, a moj otac je herojskim delom sačuvao živote putnika, pa se nadam da će i moja deca, inspirisana našim primerima jednoga dana postati ljudi na koje svi možemo da se oslonimo 

U drugoj sobi, zatičemo Anđelu (16) i Miodraga (8) kako sede za stolom. Ono što je vidljivo u porodičnom domu Denkića da je i sve što se nalazi unutra potpuno dotrajalo. Kako kažu poseban problem su kreveti i veš mašina.

Iako se borimo za našu decu, jedna plata i dečiji dodatak nisu dovoljni da im omogućimo bolje uslove za život. Posebno je teško zbog vlage koja se oseća u celoj kući, što je najviše uticalo na Bojanu koja ima bronhitis i na Ivana koji je kao najmlađi gotovo od rođenja izložen ovakvim uslovima – tužnim glasom nam govori majka Sanja.

VLAGA STVORILA ZDRAVSTVENE PROBLEME Deca imaju bronhitis

Plan humanitarne organizacije je da kupi novu kuću Ivanu i njegovoj porodici, kako bi konačno dobili uslove kakve zaslužuju. Za to nam je potrebno oko 20.000 evraPokažimo da porodice heroja nisu zaboravljene i zajedno sa Božić Batom uselimo Denkiće u njihov novi dom!

Za pomoć porodici Denkić posetite sledeći link i pronađite brojeve žiro računa i Pay Pala.

TEKST: Srbi za Srbe FOTO: Srbi za Srbe

Advertisement