Connect with us

Amerika

ADVOKATI UPOZORAVAJU IMIGRANTE U ČIKAGU: Kanabis je legalan, ali ovo nikako ne smete da radite!

Published

on

„Iako je od 1. januara marihuana legalna u Ilinoisu, svi oni koji nemaju državljanstvo SAD ne bi smeli da koriste, investiraju, prodaju ili proizvode marihuanu“

Poslednja američka država koja je legalizovala marihuanu je Ilinois, tako da je od 1. januara 2020. godine moguće kanabis legalno kupiti i konzumirati i u Čikagu, gradu sa najvećom srpskom zajednicom u SAD.

Ipak, novi zakon ne važi jednako za sve. Od njega su, naime, izuzeti migranti, upozoravaju advokati koji čak i one sa legalnim statusom savetuju da se drže podalje od kanabisa jer bi u suprotnom mogli da se suoče sa deportacijom.

Iako je od 1. januara marihuana legalna u Ilinoisu, svi oni koji nemaju državljanstvo SAD ne bi smeli da koriste, investiraju, prodaju ili proizvode marihuanu jer će to nepovoljno uticati na njihov imigracioni status

„Iako je od 1. januara marihuana legalna u Ilinoisu, svi oni koji nemaju državljanstvo SAD ne bi smeli da koriste, investiraju, prodaju ili proizvode marihuanu jer će to nepovoljno uticati na njihov imigracioni status“, reklaje Diana Rashid, advokatica iz Nacionalnog centra za pravdu imigranata.

Oni moraju da znaju da ih novi državni zakoni ne štite.

Problem, naime, leži u tome što savezna vlada – pod čijim patronatom se nalaze celokupni imigracioni poslovi – kanabis, po ugledu na Niksonovo vreme, klasifikuje kao opasnu drogu, odnosno izjednačava je sa heroinom.

KANABIS IZJEDNAČEN SA HEROINOM Zakon iz Niksonovog doba i dalje na snazi

Zato imigranti kod kojih je pronađena droga rizikuju da budu pritvoreni i eventualno deportovani u matičnu zemlju, bez obzira na državni zakon.

Iako se manji prekršaji za marihuanu dekriminalizuju u Ilinoisu, savezne vlasti će te presude i dalje uzimati u obzir prilikom provere imigranta na pravo da živi i radi u Sjedinjenim Državama.

Službenici za imigraciju često postavljaju pitanja na granici ili na aerodromima o upotrebi kanabisa u državama u kojima je kanabis legalizovan, a samo priznanjem da su koristili travu u prošlosti mogu sebi da naprave puno neprilika

„Službenici za imigraciju često postavljaju pitanja na granici ili na aerodromima o upotrebi kanabisa u državama u kojima je kanabis legalizovan, a samo priznanjem da su koristili travu u prošlosti mogu sebi da naprave puno neprilika“, rekla je Ketlin Vanuči, advokatica i službenik iz Američkog udruženja pravnika za imigraciju.

Advokati još dodaju da građani sa evidentiranim sitnim prekršajima za posed marihuane obavezno iskopiraju svoje presude u slučaju da im imigrantske službe naknadno zatraže proveru.

TEKST: Chicago suntime, Serbian Times FOTO: Pixabay

Advertisement