Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 11mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
57°F
57°F
54°F
54°F
52°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 37°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

NIZ PROBLEMA ZA ILONA MASKA: Optužba za seksualno zlostavljanje i politika poljuljali milijardera!

Nakon optužbe za seksualno uznemiravanje koju Ilon Mask negira, njegove izjave da će glasati za Republikance jer “Demokrate šire razdor” i ispadanja kompanije Tesla, čiji je Mask investitor i direktor, sa godišnje liste 500 najboljih kompanija po pitanju održivog razvoja, novinari agencije Rojters analiziraju da li bi sve to moglo da ima posledice po poslovanje i ugled Tesle sada kada kompanija beleži veliki rast prodaje svojih električnih automobila.

Američki preduzimač južnoafričkog porekla, Ilon Mask, proslavio je sebe i kompaniju Tesla kršeći ustaljena pravila, ali najnoviji komentari ovog milijardera o politici kao i optužba za seksualno uznemiravanje za koju tvrdi da nije istinita mogli bi da naškode njegovom brendu kod nekih vlasnika automobila kao i njegovih zaposlenih.

Naime, Mask je u četvrtak 19. maja negirao navode finansijskog portala Biznis Insajder da je seksualno uznemiravao stjuardesu tokom leta privatnim avionom 2016. godine, nazvavši osobu koja je iznela tu tvrdnju lažovom.

Njegovo reagovanje usledilo je nakon objave ovog portala da je njegova kompanija SpaceX platila 250 000 dolara 2018. godine neimenovanoj stjuardesi kao namirenje za njenu optužbu da se Mask tokom leta skinuo pred njom.

Kao izvor ove informacije Biznis Insajder je naveo neimenovanu osobu koja je kao prijatelj oštećene stjuardese dala izjavu o svojim saznanjima o ovom incidentu tokom procesa namirenja, dodavši u tom iskazu da je Mask takođe trljao stjuardesinu butinu i ponudio joj da joj kupi konja ako bi pristala da uradi “nešto više” dok ga masira.

Prema daljim navodima iz ovog svedočenja, dotična stjuardesa je stekla utisak da bi njeno odbijanje ugrozilo šansu da i dalje radi za kompaniju SpaceX pa je unajmila advokata 2018. godine. Kompanija SpaceX je iste godine pristala da joj plati odštetu od 250. 000 dolara u zamenu za obećanje da neće podneti zvaničnu tužbu, kao i da će potpisati sporazum o poslovnoj tajnosti koji bi je sprečio da svedoči o incidentu.

Mask je na ove tvrdnje reagovao na Tviteru zahtevom da anonimni svedok navede bilo koju odliku intimnih delova njegovog tela, poput tetovaže ili ožiljka za koje javnost ne zna, ali da zna da se to neće desiti jer se ni incident, po njegovim rečima, nije desio. Biznis Insajder je pak ostao pri svojoj priči, tvrdeći da je zasnovana na svedočenju i dokumentaciji.

Neposredno pre izbijanja ove afere, Mask je ušao u sukob sa upravnim odborom kompanije Tviter, koju pokušava da kupi, u vezi cene prodaje od 44 milijarde dolara oko koje su se prvobitno dogovorili jer veruje da Tviter krije koliko lažnih bot naloga se nalazi među korisnicima ove društvene mreže da bi kompanija podigla sebi cenu i da ih ima više od 20 posto.

“Demokrate stranka koja širi podelu i mržnju”

Mask je takođe izjavio u sredu 18. maja da će početi da glasa za Republikance umesto za Demokrate, koje je ranije podržavao, nazvavši Demokrate strankom koja širi podelu i mržnju. Ovakva reakcija usledila je nakon kritika nekih predstavnika ove patrije na račun ideje da Mask, kao jedan od najbogatijih ljudi na svetu, kupi Tviter, kao jednu od najuticajnijih društvenih mreža na svetu, jer nije jasno kako i u čijem interesu će njome da upravlja niti kakav nivo komunikacije namerava da podstiče.

Mask je dodao i da većina Amerikanaca, po njegovom mišljenju, želi da glasa za nekog ko je umeren i na sredini između Demokrata i Republikanaca, a da će kandidati Republikanske partije biti bliži tome jer nisu na vlasti i moraće da se približe političkom centru na narednim izborima, dok su Demokrate po njegovim rečima od stranke koja je nekada bila manje više partija dobrote postali partija razdora i mržnje. Izjavio je i da neće finansijski podržati Republikansku partiju već samo na izborima.

Mask je zatim izneo i tvrdnju da je žena koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje u stvari “levičarka” i “glumica” koja je deo prljave kampanje protiv njega i da su napadi na njega nešto što treba posmatrati kroz prizmu politike, jer je to kako je naveo “njihov” standardan i odvratan način igre, ali da ga ništa neće sprečiti da se bori za dobru budućnost i pravo slobode govora korisnika Tvitera.

U međuvremenu je kompanija Tesla ispala sa ugledne liste (S&P 500 ESG Index) koja rangira 500 najboljih kompanija po pitanju održivog razvoja na osnovu ekoloških, društvenih i upravljačkih odlika zbog navodnih problema koji uključuju tvrdnje o rasnoj diskriminaciji u kompaniji kao i sudare za koje se sumnja da bi mogli da budu rezultat neispravnosti vozila ili autopilota.

Mask je na ovaj izveštaj reagovao negativno nazvavši ocenjivanje ekoloških, društvenih i upravljačkih problema prevarom. Takođe je doveo u pitanje validnost liste zbog ulaska kontroverznih proizvođača nafte i gasa na nju poput EksonMobil kompanije. Sama kompanija Tesla nije dala izjavu povodom ispadanja sa ove liste.

“Da li je Ilon Mask sada lud ili lukav kao lisica?”

Mask je i ranije reagovao na skandalozne načine na kritiku kao kada je na primer nazvao jednog svog kritičara “pedo tipom” na Tviteru, ali ove najnovije kontroverze ponovo postavljaju pitanje da li njegova otvorenost u javnim nastupima može da našteti njegovom dopadljivom imidžu, a samim tim, pošto je Mask tako blisko vezan za Teslu, i prodaji automobila ove kompanije – naročito u Kaliforniji.

Naime, ova država koja politički naginje ulevo je Teslino najveće tržište sa 40 posto udela. Štaviše, ove godine je prodaja Teslinih automobila u Kaliforniji skočila za skoro 70 posto, a procenjuje se da oko 6.5 posto svih vozila u Kaliforniji čine upravo Teslina vozila.

Na Tviteru se u petak 20. maja pojavila kampanja #BojkotTesle, a nekoliko korisnika je napisalo da je otkazalo svoje porudžbine Teslinih automobila.

“U prošlosti sam mu se divio zbog truda da stvori ekološki svesnu kompaniju koja će transformisati način korišćenja energije, ali on je nažalost postao svadljiv kao neki internet trol koji traži pažnju i ja više ne verujem da je on posvećen kvalitetu svojih proizvoda. Otkazaću moju porudžbinu Tesle” napisao je jedan od nezadovoljnih Tviter korisnika koji tvrdi da je iz Los Anđelesa.

“Izgubili ste potencijalnu mušteriju” napisao je Tviter korisnik koji tvrdi da je iz Nemačke i dodao na nemačkom: “Svima koji ovo čitaju poručujem da otkažu svoje porudžbine.”

Rojters pak nije uspeo da dobije potvrdu da li je zaista i došlo do otkazivanja porudžbina Teslinih automobila.

Mnogi ključni investitori će možda ostati uz Maska šta god da se desi zbog jakog poslovanja Tesle, ali to ne znači da neki od njih nisu isfrustrirani Maskovim ponašanjem.

“Oni rade puno dobrih stvari,”kaže Tejlor Ogan, direktor Snou Bul Kapital firme, koja je vlasnik dela Teslinih deonica. “Ali raočaravajuće je kada to pokvare ispadi Ilona Maska. Ilon Mask je i najbolja i najgora stvar po Teslu” zaključuje on.

Jedan od zaposlenih u kompaniji, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je isfrustriran što Maskovo delovanje van Tesle izgleda da šteti Teslinim akcijama. “Kompanija treba da preduzme nešto i pozabavi se ovim pitanjem” rekao je.

Naime, u petak su akcije Tesle pale skoro devet posto, čime je berzanska vrednost kompanije pala za 66 milijardi dolara, a akcije ove kompanije pale su na najnižu vrednost od prošlog avgusta. Takođe, analitičari navode da postoji opasnost da bavljenje kupovinom Tvitera dekoncentriše Maska. Mask je pak u četvrtak saopštio da mu je Tesla stalno na umu i da nema potrebe za brigu.

Međutim, ako javnost počne da diskutuje o optužbi za seksualno uznemiravanje protiv Maska umesto o Teslinim proizvodima to bi ipak na kraju moglo da “nagrize” Teslin brend, kaže Džon Smit, bivši potpredsednik u Dženeral Motorsu.

Zaposleni u Tesli i kompaniji SpaceX bi takođe mogli da postanu “malo iziritirani i ljuti” zbog Maskovih komentara protiv Demokratske partije jer je tehnološko osoblje kompanije u Kaliforniji uglavnom liberalno, kaže Džejson Stomel, osnivač Kadra, agencije za traženje tehnoloških talenata.

Bivši astronaut Bil Nelson, trenutni upravnik američke svemirske agencije NASA, koja se oslanja na Maskovu kompaniju SpaceX za proizvodnju spejsšatlova da vozi njene astronaute u svemir, rekao je za Rojters u četvrtak da Mask ima jak tim operativaca u SpaceX kompaniji i da partnerstvo njegove agencije i ove kompanije funkcioniše bez ikakvog zastoja.

A sam Mask i dalje ima puno obožavalaca na internetu među kojima je i jedan korisnik koji za sebe kaže da je Republikanac koji ima Tesla vozilo i da je upravo naručio i Tesline solarne panele. “Hvala vam za sve što radite,” napisao je ovaj korisnik.

Neki analitičari industrije se zato pitaju da li Mask i Tesla mogu prosto da odbace ove najnovije kontroverze kao što su to činili u prošlosti.

“Da li je Ilon Mask sada lud ili lukav kao lisica? Zaslužio je da ne isključimo ovu drugu mogućnost jer je često igrao igru par poteza unapred dok su ostali pokušavali da shvate šta se događa,” kaže profesor Erik Kvalman sa Nortvestern Univerziteta u Ilinoju. “Kao što je i sam Mask popularno izjavio u skeč emisiji Subotom uveče uživo – Šta je bilo, zar ste mislili da ću biti normalan?’ dodao je on.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Everyday Astronaut

YOU MAY LIKE