Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

NISU PREKINULI TURNIR KAD SAM DOBILA NOŽ U LEĐA: Monika Seleš je bila najbolja, ali su teniseri glasali protiv nje!

Novosađanka Monika Seleš pokazala je da je šampion na vrhu sveta u ženskom tenisu već sa 16 godina.

Tada je pobedila Štefi Graf na francuskom otvorenom turniru, mada je Nemica bila pet godina starija od nje. U naredne tri godine, Monika je osvojila gotovo sve – bila je pobednica u Australiji, Pariz je bio pred njom, imala je realnu šansu da osvoji sva četiri velika slema.

A onda je, na turniru u Hamburgu, dok je sedela na pauzi između gemova okrenuta leđima publici, zadobila udarac nožem. Napadač je bio obožavalac njene suparnice Štefi, koji je mrzeo Moniku što osvaja sve nekadašnje titule njegove ljubimice. Nemac je pokušajem ubistva male Mo promenio istoriju ženskog tenisa.

Ona ni danas ne želi da se se seća tog trenutka. Nož je završio u njenom ramenu, a da je zaboden samo jedan centimetar ulevo, ostala bi paralizovana za ceo život. Ali psihički šok koji je doživela bio je mnogo strašniji – sve što je imala u životu i u šta je verovala nestalo je u jednom trenutku.

Ležeći u bolnici, Selešova je naučila brutalnu lekciju o svetu tenisa. Skoro svi drugi su se ponašali kao da se njoj ništa nije desilo. “Iskreno sam verovala da će prekinuti turnir kad sam dobila nož u leđa”, izjavila je mnogo kasnije Monika za francuski “Lekip”. “Ali ne, tenis je samo biznis u kojem je novac na prvom mestu.”

Nemačka teniska federacija je odlučila da se turnir nastavi. Štefi Graf je došla u posetu Moniki i u bolnici ostala minut-dva. Njih dve su, istina, bile ipak samo suparnice a ne prijateljice.

“Izgledalo je kao da su svi imali neku korist od toga što su me uboli nožem”, rekla je Monika. Igrači su, čak, glasali da li bi rangiranje Selešove na poziciji 1 ipak trebalo da se sačuva pod datim okolnostima. Svi su glasali protiv, osim jedne jedine teniserke – Gabrijele Sabatini.

Napadač je izveden pred sud, ali se suđenje razvlačilo i na kraju nije ni otišao u zatvor, zahvaljujući izveštajima psihologa. Monika je tužila Nemačku tenisku federaciju zbog ugrožene bezbednosti i izgubljenih prihoda, ali je te sudske sporove izgubila.

Kada je kasnije pokušavala da izađe na teniski teren, Monika je ponovo preživljavala traume. “Odrasla sam na tom terenu – tu sam se osećala najbezbednije, najsigurnije – a tog dana u Hamburgu mi je oduzeto sve. Moja nevinost. Moj plasman, sav moj prihod, zarada od reklama – sve je bilo otkazano”, ispričala je za Gardijan.

Što je najgore, dok se oporavljala od povrede u bolnici, stigla je i strašna vest, da je njen otac oboleo od karcinoma želuca. Taj gubitak je zaboleo možda i više od svega ostalog.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Lepa i Srećna
Foto: Printscreen YouTube / BeanymanNews

YOU MAY LIKE