Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 85%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

“NISAM TAKO OPTIMISTIČAN”: Vučić progovorio o situaciji na severu Kosova i susretu sa Zelenskim!

Drago mi je da su ljudi u Srbiji zadovoljni što se rezultati odgovorne politike vide, ali ja nisam tako optimističan. Meni su pred ovu emisiju petoro savetnika rekli da ne budem pesimističan, ja stvari vidim drugačije od vas. Te slike sa severa KiM pogrešno pokazuju, istina je da je kosovska policija izvlačila Srbe, a ne NATO, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Što se tiče opšte situacije, svi znaju da je Priština i Kurti krivi i reći će vam to, ali mi od toga nemamo ništa jer on znamo da šta god uradi, Amerikanci i Englezi biti za to da mora da se čuva tzv kosovska nezavisnost, da se ne dozvoli povratak naše vojske i policije, da se ne dozvoli autonomija Srbima – rekao je on, naglašavajući da Kurti želi da NATO i Srbija uđu u sukob i da svakoga dana može doći do eskalacije sukoba.

O Kurtiju i NATO

-Danas je EU izašla sa saopštenjem obe strane, šta više sa obe strane? Da Srbi izađu na izbore i da dobiju šta? Pa oni hoće da vladaju sa 3 odsto. A šta će biti ZSO? Gubimo dane i svakog dana može doći do eskalacije sukoba, zato što Kurti neće da prestane da šalje oružane specijalne snage. Nije Kurtiju problem da malo ratuju Albanci, a malo više NATO, njemu je u interesu da Srbi uđu u sukob sa NATO – rekao je Vučić i nastavio:

-Razgovor sa Šolcom i Makronom je bio veoma težak, dosad sam imao najoštriji nastup, ali civilizovan. Ja razumem njihov interese, neću sukob na tlu Evrope, poštujem ih obojicu, sa Makronom sam čak mogu da kažem i prijatelj, čujemo se, razmenjujemo poruke i oko ponoći, oko raznih pitanja. Ja ću tek od ponedeljka, kada čujem Eskobara i Lajčaka, kada ih vidim ovde, kada vidim sve te ideje, onda ću da zovem Srbe sa KiM – rekao je Vučić.

O ponavljanju izbora na Kosovu

-Ne znam šta ćemo da prihvatimo, pustite me da pregovaram – rekao je on na pitanje da li će Srbi prihvatiti nove izbore na severu KiM.

-Ne znam šta je rešenje sada, nemam čarobni štapić, nemam odgovore na pitanja, moram da merim sve, da razgovaram sa njima, šta je to šta ćemo mi da dobijemo, naš narod, kakvu sigurnost će da ima. Mi želimo mir i spuštanje tenzija, ali moramo da vidimo šta ćemo da dobijemo – dodao je on.

-Ne postoji niko u celom regionu koji toliko mora da trpi, kao što to moram ja. Postaje mi sve teže ovo oko Kosova i Metohije, i to nema veze sa mnom lično, nego sa našim narodom i Srbijom. Predstoje nam teški dani, nisam optimista, mi moramo da se zalažemo za mir – rekao je Vučić.

Na pitanje voditeljke da li postoji način da se Kurti urazumi, Vučić kaže:

-On je rekao da hoće da se Srbije demokratizuje. Oni su i u Kišinjevu pričali samo Putin, sankcije, vi niste uveli sankcije, mi jesmo. To je jedino što umeju da govore. Danas sam razgovarao sam sa četvoricom američkih zvaničnika, trudim se da sačuvam naš narod i zemlju. Trudim se na svakom mestu, u Moldaviji sam razgovarao sa 38 lidera, od toga sam imao 14 bilaterala – dodao je on.

O CNN intervjuu

-Tehnički je za mene bio težak intervju, nisam video voditeljku, samo sam mogao da je čujem i to ne baš dobro, na osnovu njenih reči sam naslućivao njena pitanja. Ono što sam mogao da čujem i vidim da je bio mnogo korektniji odnos prema meni nego što je to bilo ranije – rekao je predsednik.

O susretu sa Zelenskim

-Rukovali smo se, pozdravili i razmenili smo u četiri minuta osnovne stavove, bio je korektan razgovor. Posle sat vremena sam dobio poruku “Šta ti imaš da se rukuješ sa Zelenskim?”. Šta želite, da se ne rukujem sa predsednikom zemlje koja nije priznala Kosovo, sa kojom nikada nismo bili neprijatelji? – rekao je predsednik Srbije i istakao da je odmah posle toga dobio pitanje.

-Pitaju me, jer sam stajao sa Zelenskim, hoće li Srbija da uvodi sankcije Rusiji, ne znam odakle to, pričali smo nešto drugo, čovek je pristojan, nesumnjivo je da to misli, ali šta sad treba da mi kaže sad kad se vidimo prvi put, to treba da mi kaže, da me pita. Srbija nije promenila svoje odluke ni posle godinu i tri meseca – naveo je Vučić.

Zvaničnici obelodanili zahteve

Da podsetimo, Vučić je boravio 1. juna u Kišinjevu na Samitu Evropske političke zajednice, gde je imao susrete sa brojnim evropskim liderima, kao i kolegama iz regiona.

Beograd i Priština su bili jedna od tema sastanaka, imajući u vidu zapaljivu situaciju na severu Kosova, koja je eskalirala pre nekoliko dana.

O tome su govorili i Vučić, ali i prištinska predsednica Vjosa Osmani, kao i predsednik Francuske i nemački kancelar Emanuel Makron i Olaf Šolc.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani izneta tri zahteva – novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Unijom.

PROČITAJTE VIŠE:

VUČIĆ ZA CNN: Srbija ispunjava sve međunarodne obaveze, a Kosovo ni onu jedinu koju ima! Nijednim vojnikom nismo ušli… (VIDEO)

„KOSOVO JE KOLEVKA SRBIJE, ONO JE OTETO OD SRBA!”: Francuski politikolog izazvao buru TV gostovanjem u udarnom terminu!

STIGAO PREDLOG ZAPADA? Ovo je plan od 8 tačaka za deeskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Prva Tv

YOU MAY LIKE