Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

PRIGOŽIN SE OGLASIO SA TAJNE LOKACIJE: Evo kako se pravda za pokušaj svrgavanja Putina!

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, oglasio se prvi put nakon dogovora o prekidu oružane pobune u Rusiji.

Prigožin je na svom kanalu na Telegramu objavio audio poruku od 11 minuta u kojoj navodi da niko od komandanata jedinice nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da bi u slučaju da su pristali da potpišu ugovor njegova plaćenička firma prestala da postoji 1. jula.

Na početku obraćanja rekao je da je cilj njegovog marša na Moskvu bio da se spreči uništenje grupe Vagner i negirao da je “marš za pravdu” imao za cilj svrgavanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

-Cilj marša je bio da se izbegne uništenje Vagnera i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su svojim neprofesionalnim postupcima počinili ogroman broj grešaka – rekao je Prigožin.

Vođa Vagnera žali što su “morali da pogode rusku avijaciju” i da su odlučili da se vrate u kampove da ne bi “prolili krv ruskih vojnika”.

-Uprkos tome što nismo ispoljili nikakvu agresiju bili smo napadnuti. U vazdušnom udaru nastradalo je 30 boraca – navodi Prigožin.

DVA DANA DRAME U RUSIJI

Jevgenij Prigožin, podsetimo, pokrenuo je oružanu pobunu u noći između petka i subote kriveći ministarstvo odbrane za navodni “napad sa leđa” na položaje Vagnera u kome je prema njegovim tvrdnjama nastradao veliki broj njegovih boraca.

Na nejasnom snimku koji je objavio Prigožin vidi se inače razoreni kamp u jednoj šumi i nekoliko tela vojnika, međutim, nije saopštio više detalja o mestu i vremenu napada već je samo optužio regularne ruske snage za artiljerijski i napad helikopterima.

Ministarstvo odbrane je međutim odbacilo njegove tvrdnje.

Veliki broj pripadnika Vagnera zauzeo je potom položaje oko vojnih objekata u Rostovu gde se nalazi komanda ruske vojske za jug dok je deo snaga navodno produžio auto-putem M-4 ka Moskvi.

Jevgenij Prigožin je tražio smenu ministra odbrane Sregeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova i sve vreme upozoravao da će jedinice Vagnera uništiti svakoga ko im stane na put.

Moskva je odmah reagovala, optužila Prigožina za oružanu pobunu, a zatim pokrenula antiterorističku akciju na jugu države. Do Rostova je navodno stigao konvoj pripadnika čečenske specijalne brigade “Ahmat” koja je poslata da uguši pobunu.

Dogovor je međutim ipak postignut posle celodnevne drame i to uz posredstvo beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenko. Jedinice Vagnera počele su iste večeri povlačenje u svoje baze dok će Prigožin prema dogovoru dve strane otići u Belorusiju.

Moskva je međutim danas saopštila da istraga protiv njega nije obustavljena.

Za sada nije poznato gde se Prigožin tačno nalazi.

POVEZANE TEME:

BRITANCI NE VERUJU PRIGOŽINU: Vagner iz Belorusije može da ugrozi Kijev, sprema li se novi juriš?

KO JE JEVGENIJ PRIGOŽIN: Od robijaša, do tajkuna, gospodara rata i izdajnika Rusije!

OGLASIO SE VOĐA VAGNERA: Prigožin poručio da “ne želi prolivanje ruske krvi” posle zaustavljanja konvoja!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE