Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 5 years ago

By admin

BOSNA: Damir Nikšić isključen iz SDP

Nikšić je u februaru ušao na sednicu Glavnog odbora SDP BiH, gde je uzvikivao “izdajice” – zbog čega je udaljen iz zgrade. On nije član GO SDP-a, ali je ipak došao i poručio da “SDP ne smije sa SDA”.


Ranije je predsednik SDP-a Nermin Nikšić istaknuo da u ovoj stranci nemaju ništa protiv drugačijih mišljenja svojih članova za koje se zalažu u okviru stranačkih organa, ali je ocijenio da se ne može dozvoliti vrijeđanje kolega.

Napomenuo je da je Damir Nikšić, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, snimljenim videom s posljednje sjednice Glavnog odbora nanio štetu unutar stranke, ali i u javnosti. 

Također, iako je nekoliko članova Glavnog odbora ranije potvrdilo novinarima da su napustili sjednicu zbog toga jer im nije dozvoljena diskusija o planovima za formiranje Vlade Tuzlanskog kantona, svi osim Emira Zlatara vratili su se na zasjedanje. 

Nikšić: SDP sam shvatao kao društveno dobro

Damir Nikšić poručio je danas da je ”SDP shvatao kao društveno dobro”, komentarišući odluku Glavnog odbora da ga isključi iz članstva partije.

On je dodao da ”oni ne žele da im se bilo ko miješa u posao”.

”Ja socijaldemokratiju shvatam kao društveno-korisnu ideju, a SDP sam shvatao kao društveno dobro, kao partiju koja pripada svima nama. Ovi koji su je privatizirali i pretvorili u firmu ne dijele takvu viziju te partije. Oni ne žele da im se bilo ko miješa u posao. Isti sam ti.

Stoga s radošću prihvatam odluku kojom me oslobađaju svog autoriteta koji, doduše, nikada nisam ni priznavao za autoritet. Ja nisam pristupio SDP-u zato što podržavam njegovo predsjedništvo i mnoge članove Glavnog odvora, već upravo suprotno – radi toga što sam bio uvjerenja da se ova partija mora reformisati počevši od samog vrha.

Svojim partijskim drugaricama i drugovima želim puno sreće u tom procesu. Nadam se da sam uspio barem načeti, ako ne i začeti neke stvari i pozitivne promjene na putu ka oslobođenju ovdašnje socijaldemokratije od “trećeputaša” liberalne elite po uzoru na promjene koje su aktuelne u najvećim strankama lijevog centra u Americi i Engleskoj”, poručio je on obraćajući se javnosti putem zvanične Facebook stranice.

Podsjećamo, Nikšić je početkom februara ušao na sjednicu Glavnog odbora SDP BiH, gdje je uzvikivao “izdajice” – zbog čega je udaljen iz zgrade. On nije član Glavnog odbora SDP-a, te nije trebao biti prisutan u zgradi, ali je ipak došao i poručio da “SDP ne smije sa SDA”.

YOU MAY LIKE