Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

NIKOLETA ISPISALA ISTORIJU POMORSTVA: Postala prva žena koja je prešla Jadran električnom barkom! (FOTO)

Dilomirana inženjerka pomorskih nauka i elektrotehnike Nikoleta Franović iz Kotora, ispisala je novu stranicu istorije bokeljskog pomorstva kao prva dama koja je u prvom malom plovilu za sport rekreciju, isključivo na električni pogon, prepolovila Jadransko more na relaciji Monopoli (/Italija) – Luštica bay (Crna Gora).

Nikoleta je ovaj nesvakidašnji poduhvat postigla na električnoj pasari tipa El Manu koji proizvodi porodična kompanija za izradu elektro i hibridnih plovila, Fracraft iz Kotora, prenose Vijesti.

Nakon 19 sati plovidbe i pređenih oko 120 nautičkih milja, mala električna pasara kojom je upravljala skiperka Nikoleta, nešto pre 13 časova krajem avgusta je uplovila u marinu Luštica Bay na obali zaliva Trašte u Krtolima.

Dolazak kotorske električne barke i mlade skiperke u marinu na Luštici, po drevnoj tradiciji, pozdravljen je oglašavanjem brodskih sirena ali i mahanjem bijelim lencunima sa lukobrana marine.

Nikoletu i njenog oca i osnivača firme Fracraft Predraga Franovića koji je bio u pratećem 10-nmetara dugom motornom gliseru što je za svaki slučaj, pratio El Manu tokom plovidbe preko Jadrana, ovde su dočekali predstavnici kompanije Luštica Development i hotela The Chedi koji su podržali ovaj pomorski poduhvat kotorskih nautičara.

Uspešno okončanje projekta nazvanog Adriatic Crossing Electric Boat Challenge 2023, proslavljeno je uz šampanjac, aplauze, ovacije i pesmu “Bokeška noć”, a među prvima su Franovićima na postugnutiom uspehu čestitali predstavici carine i granične policije koji su posebno za ovu priliku, došli u marinu Luštica Bay da bi završili administrativno-carinske formalnosti oko prelaska državne granice za El Manu, njenu i posadu pratećeg broda iz Italije.

Iako je prvobitni plan bio da Nikoleta i njen otac Predrag zajedno budu u električnoj barci, energična Kotoranka insistirala je da ipak ona sama obavi 120 milja dugu plovidbu, pa je Predrag kćerku mogao samo da gleda iz pratećeg broda i tek joj se jednom približi na pučini Jadrana kako bi Nikoleti dobacio sendvič.

Mlada skiperka je, isplovivši u subotu oko 15 časova iz Monopolija, nakon 19 sati vožnje prosečnom brzinom od nešto preko pet čvorova i neprospavane noći u kojoj je kaže, uživala u mirnom moru i predivnom zvezdanom nebu nad sobom, srećno stigla u domovinu te upisala sebe i datum 27. avgust 2023. na spisak niza poznatih imena i značajnih datuma iz bogate bokeljske pomorske prošlosti, a koju u svom radu i proizvodnji brodova, baštini i familija Franović.

Nikoleta je inače, najzaslužnija za sklapanje “srca” plovila sa kojim je preplovila Jadran – njegove baterije koju čini 96 litijum-železo članaka, ukupnog kapaciteta 80 kWh. Električna energija iz te baterije koja je teška 600 kilograma i smeštena je na najnižoj tački barke- blizu dna njegovog korita kako bi poboljšala stabilitet, pokreće dva elektromotora snage po 3 kW, a koji su montirani na krmenoj platformi ovog sedam metara dugačkog i 2,17 metara širokog plovila od stakloplastike.

Maksimalna brzina ovako pogonjene električne pasare tipa El Manu je sedam čvorova, a ekonomska brzina pri kojoj barka postiže najveći doseg plovidbe od oko 160 milja, je 5,5 čvorova. Da bi pokazali tehničke mogućnosti ovakvih plovila koja u osnovi, nisu namenjena za tako dugu i plovidvu ovako daleko od obale, Franovići su u saradnji sa nekoliko kompanija iz Italije, koje su im poslovni i tehnički partneri, osmislili nesvakidašnji projekat nazvan Adriatic Crossing Electric Boat Challenge 2023. kako bi u praksi dokazali da sedam metara duga stakloplastična pasara teška dvije tone iz njihove porodične fabfrike, može da se nosi i sa takvim izazovom.

“Ovo je svakako veliki uspjeh za nas, a posebno za Nikoletu koja je ne samo postala prva dama koja je na ovakvom plovilu prešla Jadran, već je ona i prva žena koja je sastavila bateriju i kompletne elektroinstalaciju na ovom brodu, uz pomoć prijatelja i saradnika. Ona je ipak podnela najveći teret i u tome i u ploviodbi jer je sama isplovila juče iz Monopolija i danas dovela plovilo ovdje na Lušticu”, kazao je “Vijestima” ne skrivajući zadovoljstvo i ponos na svoju kćerku, osnivač i vlaskik Fracrafta Predrag Franović.

On je naglasio da se baterija na ovoj plovidbi pokazala i bolje nego što se očekivalo te da je potrošnja energije El Manua bila i niža od očekivane. Tome su, doprinele i povoljne meteo prilke tokom plovidbe jer je najviše mora (2-3 Bofora) bilo na polasku iz Italije dok se na pučini vreme smirilo i to je potrajalo do dolaska El Manua u crnogorske vode.

“Ovo dokazuje da su električna plovila ipak ozbiljna i održiva priča jer smo ovu plovidbu i realizovali baš da bi dokazai da ova plovila mogu da plove sigurno da imaju dobru autonomiju oko čega su inače, mnogi bili skeptični”, kazao je Franović dodajući da El Manu tokom 19 sati plovidbe iz Italije nije imala ni najmanji tehnički problem.

Umorna, ali zadovoljna bila je i Nikoleta koja kaže da ocu nije dozvolila da sa njom bude u električnoj pasari jer joj je “trebalo da sam sama sa sobom i onda bi mi ne tata, nego bilo ko drugi na brodu, smao smetao”.

“Malo je bilo neizvesnosti dodatnih proračuna na početku kakva će biti potrošnja energije, kojom brzinom da vozim, kako da prođemo noć i pripremimo se za eventualno pogoršanje vremenskih uslova koje je bilo u najavi, ali je sve priošlo mnogo bolje nego što smo svi mi očekivali”, istakla je Nikoleta koja ipak nije krila žaljenje što zbog administrativnih stvari oko ranije najavljenog dolaka u Luštica Bay marinu gdje je morala obaviti granične formalnosti, nije bila u prilici da odmah ovom prilikom, obori i aktuelni svjetski rekord u dužini plovidbe za mala električna plovila.

“Taj rekord iznosi 137 milja, a mi smo do Luštice Bay prešli 120 milja i imali smo još dovoljno eneregije u bateriji da pređemo još blizu 80 milja, tako da bi rekord komotno pao, ali što ćemo – da tata nije ranije potpisao da barka ovde prelazi granicu i večeras ovde ostaje, rekord bi sigurno pao. Ovako, biće to neki drugi put”, kazala je energična mlada nautičarka iz Kotora.

PROČITAJTE VIŠE:

PREPEŠAČILI 400 KILOMETARA DO OSTROGA: Sanjin (19) i Igor (25) hodali 11 dana do svetinje, imaju samo jednu želju!

IZGUBLJENI FILM NEBOJŠE GLOGOVCA: Trebalo da izađe 2015., glume svi velikani, a premijera se i dalje odlaže! (VIDEO)

LEPE VESTI ZA SVE PORODICE: Testiranje na spinalnu mišićnu atrofiju postaje obavezno za novorođenčad u Srbiji!

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen RTCG

YOU MAY LIKE