Connect with us

aktuelno

NIKOLA TESLA DOBIJA JOŠ JEDNU BISTU, OVOG PUTA U BRATISLAVI: Najpoštovanijem Srbinu najviše spomenika u zemlji i svetu

Published

on

Najviše je spomen-bisti u čast Nikole Tesle koje su postavljene na osamnaest američkih univerziteta i instituta, kao i na univerzitetima u Hrvatskoj, Češkoj, Austriji i Rusiji

Tek što je prošlo nekoliko dana od obeležavanja dana smrti srpskog genija Nikole Tesle, iz Bratislave nam stiže lepa vest da Radio-televizija Slovačke i Udruženje Srba u Slovačkoj pripremaju za 22. januara 2020. godine veliku svečanost.

Tog dana će u auli državne medijske kuće Slovačke biti otkrivena bista Nikole Tesle.

Bistu je izvajao vajar Đorđe Lazić Ćapša iz Sremskih Karlovaca. Sa 36 spomenika, srpski naučnik Nikola Tesla je najpoštovaniji Srbin u dijaspori i svetu.

Među njima najviše je spomen-bisti koje su postavljene na osamnaest američkih univerziteta i instituta, kao i na univerzitetima u Hrvatskoj, Češkoj, Austriji i Rusiji.

Druga vest stiže iz Beograda, gde se razmišlja da Muzej Nikole Tesle dobije novu zgradu. Predlaže se zdanje stare Železničke stanicekao idealno rešenje, jer bi se tako novi muzej Nikole Tesle našao u samom centru grada i bio pristupačan svim posetiocima iz Srbije i sveta.

IZVOR: Politika FOTO: Wikipedia

Advertisement