Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

NIKO JUTROS NIJE USTAO KAO ČAČANI: Zagrmele trube za prvomajsku budilicu! (FOTO)

Ranom zorom na Prvi maj Čačane su probudli dobro poznati zvici trube Duvačkog orkestra КUD „Abrašević“, budilica je deo tradicije i donosi duh starih vremena kada se Međunardoni praznik rada drugačije i svečanije proslavljao. Organizuje se preko šezdeset godina i deo je najlepših sećanja onih koj su odrastali u Titovoj Jugolsaviji.

„Prva budilica u organizaciji КUD „Abrašević“ održana je 1953. Godine i od tada se trudimo da sačuvamo tradiciju. Nekada je bila mnogo masovnija, ali ni sada ne damo da se ugasi ova simbolična manifestacija koja ima veliki značaj za Čačane“, rekao je za RINU Srećko Vuković predsednik kud „Abrašević“.

Duvački orkestar na ovo neradno jutro svira na nekoliko lokacija, a nezaobilazna je i najstarija kafana u Srbiji „Car Lazar“ u kojoj su osnovane prve sindikalne organizacije.

„Tu je održana prva sednica sindikata pod parolom – osam sati rada, osam sati učenja i osam sati odmora. Tabla sa te tri osmice nalazi se i danas na ulazu te kafane. A tu je i osnovano i naše Кulturno umetničko društvo“, kaže Vuković.

Stariji Čačani se prisećaju kako je proslava Prvog maja izgledela pre nekoliko decenija, na nekoliko lokacija peklo se prase, uživalo u druženju i odmoru na neradni dan.

„Prvomajski uranak bio je omiljeni događaj u životima mnogih. Sa zvucima trube smo se budili, izlazili na trg, a kasnije nastavljali do izletišta sa prijateljima. Vidim da se i danas Prvi maj proslavlja na mnogim izletištima, ali nekad je to bilo mnogo drugačije i imalo veću simboliku. Nadam se da u godinama koje dolaze nećemo zaboraviti našu tradiciju“, kaže sedamdesetogodišnji Ilija Janković.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE