Chicago, IL
50°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.75"Hg
UV index: 2
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
50°F
52°F
50°F
50°F
50°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 45°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

NIKLA NOVA “ZLATIBORSKA KULA”: Turistički centar sve više liči na betonsku džunglu, ali ova zgrada je sve nadmašila (FOTO)

Planina Zlatibor, turistička meka Srbije, već neko vreme je “betonska džungla” u kojoj gradi ko i kako stigne, a nova zgrada koja je nikla u centru naselja podseća na to da za neke više nikakva pravila ne važe.

Društvenim mrežama širi se fotka novog „dijamanta Zlatibora“, kako su neki opisali novu zgradu koja prkosi arhitekturi, zdravom razumu, estetici, a čini se i gravitaciji. Možda nije još završena, ali i laicima je jasno da nešto debelo nije u redu s njom.

Naime, nedostatak prostora u osnovi investitor je rešio da nadoknadi u visini, pa tako imamo donji deo skromne kvadrature i u visini jednog sprata koji (taman iznad susedne građevine) drži dosta veću ploču sa čak pet spratova.

Prizor deluje prilično nadrealno i u trenutku je izazvao lavinu komentara zgroženih posmatrača.

Neki su šokirani izgledom ovog arhitektonskog čuda, pitaju se kako je moguće da je neko dozvolio ovakvu „katastrofu na više nivoa“, žale nad sudbinom prelepog Zlatibora pod bahatim investitorima i konstatuju da je „em ruglo, em će se srušiti samo ako malo zatrese“.

Drugi su već prešli na zezanciju i nude „objašnjenja“.

„Prilično slobodno su protumačili dozvolu za nadziđivanje kioska“.

„Kako od 1 ara placa da napraviš 2ara x 6! Genijalno!“

Naravno, nekima ovaj „čardak ni na nebu ni na zemlji“ uopšte nije iznenađenje. Čak imaju i ideje za njegov budući sjaj.

„Dole će bude kladionica i menjačnica, gore apartmani, potkrovlje kafić. Tradicionalne vrednosti“.

„Mislim da ovo stručno nazivaju pečurka“.

„Ovo prave Kulu Beograd? Tj. Kulu Zlatibor. Odavno Zlatibor nema više ništa sa “odmorom na planini”. Manje se osećam da sam u gradu u Novom Sadu nego na Zlatiboru. Čak i u nekim delovima Beograda.“

Možda i najzanimljiviji komentar kaže: “Zlatibor je postao seljana…puna pozera…steta..nekada sam uživala U setnjama na toj planini…”

Tekst: Nova.rs Foto: Facebook /Dule Jelicic

YOU MAY LIKE