Chicago
36°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph S
Влажност: 74%
Притисак: 29.86"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

KIM PROVOCIRA TOKIO: Severna Koreja ispalila balističku raketu preko Japana!

Nuklearno naoružana Severna Koreja u utorak je prvi put u pet godina ispalila balističku raketu preko Japana koji je upozorio svoje građane da se sklone. Japanska vlada upozorila je građane u vreme dok je raketa letela preko te države, pre nego što je pala u Tihi okean. 

Tokio je saopštio kako nije pokrenuo odbrambene mere da uništi raketu, prvu koja je preletela ostrvo od 2017. godine. 

“Niz akcija Severne Koreje, uključujući ponavljana lansiranja balističkih raketa, preti miru i sigurnosti Japana, regiona i međunarodne zajednice te predstavlja ozbiljan izazov za celu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan”, rekao je glasnogovornik vlasti u Tokiju Hirozaku Matsuno. 

Raketa je pala 3.000 kilometara od Japana

Nedugo potom japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga “varvarskim”. Glavni štab južnokorejske vojske saopštio je kako se čini da je bila reč o raketi srednjeg dometa lansiranoj iz severnokorejske pokrajine Jagang. 

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su “hiperzvučne”. Japanska televizija Asahi je, pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3 hiljade kilometara od Japana. 

Zbog severnokorejske rakete u severnim japanskim regiionima prekinut je železnički saobraćaj, prenela je japanska televizija NHK. Severnokorejski raketni i nuklearni program zabranjen je rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

Izvor: Index.hr Foto: Korean Central News Agency

YOU MAY LIKE