Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NIJE TO SLAVLJE, NEGO VANDALIZAM: Bizaran običaj proslave rođenja sina zapanjio komšiluk!

Na Facebook stranici Virovitičko-podravske županije objavljena je fotografija gomile razbacane odeće na travnjaku i drveću ispred kuće, perja, papira, verovatno ima i nekog đubreta, a u pozadini su zapaljene gume iz kojih šiklja crni dim.

Običaji, tu kod nas…“, opis je fotografije koja više liči na ekološku katastrofu u malom, nego na proslavu bilo čega. Ipak, ispostavlja se da je zaista reč o običaju.

SiB.hr piše da je ovo prizor iz Podravine, tačnije mesta Turnašice kod Pitomače u Hrvatskoj. „Za deo stanovnika tamo je to običaj kod rođenja sina. Uz šaranje imena i čestitki po fasadi“, navodi se.

Običaj se zove „perjana“, a Dnevnik.hr svojevremeno je opisao kako izgleda danas, kad se pred dvorištem kuće u koju stiže prinova iz kombija izruče tone odeće, perja, papira, slame, plastičnih čepova…

„Tako je danas perjana iz nevinog rasipanja slame, piljevine i perja prerasla u masovno dovoženje svakojakog smeća u tuđa dvorišta. „Prvo dijete. Muško! Muško“, oduševljen je djed. Dok jedni sipaju, drugi pale gume. Kažu, nisu oni došli raditi nered ili donositi smeće. Njihov je razlog plemenitiji. Okućnica novopečenih deda i bake posipa se kako bi novorođenčetu bilo toplo“, navodi Dnevnik.

Perjana traje do nedelju dana, svakog popodneva skupljaju se gosti i sipaju đubre, što više – to bolje. Prizor kao iz apokaliptičnog filma, dvorište izgleda kao deponija, a vlasnici razdragani slave.

„Nije to slavlje, nego vandalizam“, smatraju neki. Doduše, pravilo je i da porodica nakon fešte mora da počisti.

U Slavoniji se povodom rođenja deteta sadi orah, dok Splićani često sade limun, a u nekim drugim delovima Hrvatske sadi se hrast.

Slavonci novorođenoj bebi pod jastuk stavljaju dukat, dok ostali obično za tu priliku danas pod jastuk stavljaju kovertu s novcem. Svakako, nijedan od tih običaja ne može da se poredi s perjanom, koja je i etnolozima misterija.

POVEZANE TEME:

SA TRI GODINE ZAKAŠNJENJA: Srpski epidemiolog priznao- zaključavanje zbog korone bilo potpuno nepotrebno!

ONE SU PRAVE HEROINE: Četiri Užičanke spasile dvoje dece iz nabujale Đetinje!

KO JE HEROJ KOJI JE DOBIO ULICU U NOVOM SADU: Kako je Velja Ribar spasao ljude tokom NATO bombardovanja! (VIDEO)

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen Facebook /Virovitičko-podravska županija

YOU MAY LIKE