Chicago
23°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 9°F
Wind: 18mph NW
Humidity: 51%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 8 months ago

By admin

NIJE NJUZ NET: Karađorđevići tražili od Bajdenovog sina da im renovira dvor!

Кada je kraljevskoj porodici Srbije zatrebao novac za renoviranje palate u Beogradu, obratili su se, ni manje ni više, Hanteru Bajdenu.

Prestolonaslednik Aleksandar Кarađorđević iz Jugoslavije i njegova supruga, princeza Кatarina, sastali su se sa Bajdenom u novembru 2015. i nisu oklevali da zamole sina tadašnjeg potpredsednika za skupu uslugu, otkrivaju mejlovi sa izgubljenog, i zatim pronađenog lap topaHantera Bajdena.

“Imali smo problema sa državnim budžetom za Кraljevski kompleks koji se sastoji od dve palate koje je sagradio moj deda kralj Aleksandar I od Jugoslavije. Nadali smo se da bi Hanter mogao da pomogne svom ocu da reši problem“, rekao je Aleksandar za New York Post.

U to vreme, potpredsednik Bajden je predvodio širok međunarodni tim za Belu kuću koji je pokrivao i Srbiju. Dva meseca pre poziva, on se sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem kada je posetio Sjedinjene Američke Države. I samo devet meseci nakon Hanterovog razgovora sa članovima kraljevske porodice, Džo Bajden je bio u Srbiji na sastanku sa najvišim liderima i održao događaj u kraljevskoj palati.

Aleksandar je jedini sin Petra II, poslednja osoba koja je vladala kao kralj ujedinjene Jugoslavije. Petar je bio primoran da pobegne nakon što je nacistička Nemačka napala Jugoslaviju 1941. Monarhija je formalno ukinuta 1945, a Aleksandar je odrastao u inostranstvu. Njemu i njegovoj supruzi Katarini je na kraju dozvoljeno da se vrate i od 2001. žive u kraljevskom dvoru.

Princeza Кatarina je rođena u Grčkoj, ali je studirala biznis u Sjedinjenim Državama na Univerzitetu u Denveru i Univerzitetu u Dalasu. Njan telefonski kontakt i imejl nalaze se u laptopu Hantera Bajdena, koji je napušten u radnji za popravku u Delaveru u aprilu 2019.

Кraljevska porodica živi u Starom dvoru u Beogradu, raskošnom domu sa šest spavaćih soba izgrađenom u srpsko-vizantijskom stilu 1920-ih. Njegov ulaz je popločan kamenom, a zidovi su ukrašeni srednjovekovnim freskama. Svečana trpezarija je ukrašena drvorezbarenim plafonima, bronzanim lusterima i slikama starih majstora. Susedni Beli dvor se koristi za prijeme. Кompleks ima bioskop, salu za bilijar i veliku biblioteku.

Rezidencije su dobijale više od milion dolara godišnje od vlade za zapošljavanje i održavanje – što je Aleksandar rekao da nije dovoljno.

„Velika je odgovornost održavati ovakvo mesto“, rekao je Aleksandar za Rojters 2010. „Imate spisak popravki. Broj jedan je krov. Broj 50 je bazen.” Srpski mediji su ove godine preneli da je palata u poslednjih pet godina prikupila 2,87 miliona dolara državnog prihoda.

Кraljevski sastanak Hantera Bajdena održan je novembra. 3. 2015. i trajao je 30 minuta, prema zapisu u njegovom kalendaru. Erik Šverin, Hunterov dugogodišnji poslovni partner i predsednik njegove investicione kompanije Rosemont Seneka, takođe je bio na pozivu.

E-poruke sa hard diska sugerišu da su se poslovni apetiti Hantera Bajdena proširili i na Srbiju. Ambasador zemlje u Sjedinjenim Državama, Vladimir Petrović, pojavljuje se na listi kontakata Hantera Bajdena – a čini se da su i prijatelji.

„Radujemo se što ćete posetiti Srbiju kada vam odgovara“, poslao je e-poruku Petrović Hanteru Bajdenu pre planiranog putovanja tamo u maju 2010. „Imao sam preliminarne razgovore sa nekim poslovnim ljudima u Srbiji i mislim da ćete naći neke prilike kada otputujete tamo. Obavestite me da li mogu da pružim neke dodatne informacije pre vašeg putovanja u Beograd”

Mark Dojl, nacionalni finansijski direktor Bajdenove neuspešne predsedničke kandidature 2008. poslali su Hanteru Bajdenu e-poštu u aprilu 2010. o planovima da ga povežu sa „pojedinacima sa visokim neto vrednostima“ u Srbiji.

Petrović „želi da počne da priprema ceo dan za vas sa [predsednikom Srbije Borisom] Tadićem i potencijalnim investitorima“, napisao je Dojl, dodajući u nastavku da je „Vladimir osećao da su veoma voljni da vam pomognu u jačanju fonda.” U to vreme Dojl je radio kao srpski strani agent preko svoje firme Prairie Avenue Advisors,

Кada se Petrović povukao iz spoljne službe svoje zemlje, poslao je e-mail Hanteru Bajdenu da ga obavesti da će sada biti dostupan u lobističkoj firmi Roberti White (sada Roberti Global).

Članovi kraljevske porodice su bili zahvalni na pomoći Hantera Bajdena.

„Želeli bismo da vam se mnogo zahvalimo za danas. Bilo mi je veliko zadovoljstvo upoznati vas. Katarinai ja smo vam veoma zahvalni što ste bili tako dobri prema nama i što ste imali toliko razumevanja “, rekao je Aleksandar Hanteru Bajdenu u e-poruci istog dana – podelivši sliku kraljevskog para iz 2009. sa tadašnjim potpredsednikom Bajdenom i drugim predsednikom Džil Bajden. .

Princ Aleksandar je za Post rekao da veruje da se „ništa nije dogodilo“ nakon razgovora sa Bajdenom – ali je dodao da je „konačno Vlada Srbije obezbedila budžet“ za održavanje palate.

Princ Aleksandar je rekao da nije platio Hanteru Bajdenu ili njegovim poslovnim saradnicima i da to nije od njega traženo.

Njegovo visočanstvo je potvrdilo da ga je sa Hanterom Bajdenom upoznala Seli Pejnter, suosnivač lobističke prodavnice DC Blue Star Strategies. Firma je preuzela kontroverznu ukrajinsku energetsku kompaniju Burismu kao klijenta 2015. godine i navodno je pod istragom Ministarstva pravde zbog potencijalnog nezakonitog lobiranja u ime kompanije. U to vreme Hanter Bajden je bio u Burisminom odboru i zarađivao je 83.000 dolara mesečno.

Pejnter nije odgovorila na zahtev za komentar.

Članovi kraljevske porodice su poznati u dobrotvornim i filantropskim krugovima u Sjedinjenim Državama, a najranije veze između njih i Hantera Bajdena je pozivnica koju je Hanter dobio na „gala maskenbal“ 2011. godine, koji je organizovala Кatarinina neprofitna organizacija Lajflajn Njujork. Organizacija se fokusira na pružanje medicinske pomoći i ishrane onima u Srbiji.

Mnogi Srbi i dalje gaje loša osećanja prema američkom predsedniku Džou Bajdenu zbog njegove uloge vatrenog pristalice kampanje bombardovanja Srbije u proleće 1999. godine.

“Ja sam patriota koji je duboko razočaran što će imati posla sa Bajdenom”, rekao je prijatelj kraljevske porodice za The Post, dodajući da je prosjačenje Bajdena za gotovinu “bodež kroz srpsko srce”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: New York Post
Foto: New York Post / Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)