Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

AMERIKA NA APARATIMA: Inflacija udara, kamate skaču, ljudi psuju na pumpama, a Bajden krivi “pohlepu korporacija” koje su ga dovele na vlast

Inflacija je najveći unutrašnji problem u Sjedinjenim Državama, prema priznanju samog predsednika Džoa Bajdena i ocenama 70 odsto anketiranih Amerikanaca. Dok na Vol stritu vlada strah od recesije, obični građani strahuju od odlaska u samoposlugu ili na benzinsku pumpu.

Strah od recesije u SAD  je porastao pošto je američka Centralna banka podigla osnovnu kamatnu stopu za 0,75 procenata – što je najveće povećanje u skoro tri decenije.

“Visoka inflacija donosi značajne teškoće, posebno onima kojima je najteže da plate visoke troškove osnovnih stvari kao što su hrana, smeštaj i prevoz”, poručio je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel.

Cene hrane su porasle za skoro 12%, benzin je skoro dva puta skuplji, a cene avio karata su porasle skoro 40% u odnosu na isti period prošle godine.

“Verovatno plaćam dobrih 50 do 75 dolara nedeljno više za osnovne namirnice”, kažu neki od potrošača.

Pošto veliki deo kućnog budžeta sada odlazi na neophodne stavke kao što je benzin, Amerikanci štede na drugim stvarima, pa je maloprodaja u maju opala za 0,3 odsto.

“Postoji mnogo ekonomske neizvesnosti. Mislim da bi bilo mudro da pogledate koliko novca unosite u kuću, kolika vam je ušteđevina i da li imate odvojenu sumu za crne dane”, preporuka je ekonomistkinje Eli Vulf.

Agresivnim povećanjem kamatne stope, Centralna banka želi da pomogne u stabilizaciji cena, ali to znači da će sve biti skuplje – od kredita za novi auto, preko kredita za kuću, gde je kamatna stopa već porasla sa 3 odsto iz januara na 6 procenata, do kamate na kreditnim karticama…

Predsednik Bajden uputio je pismo direktorima veliki naftnih kompanija i okrivio pohlepu korporacija, uz rat u Ukrajini, za rekordno visoke cene benzina.

Upozorio je da bi mogao da primeni svoja izvršna ovlašćenja da se poveća proizvodnja u rafinerijama, ističući da je neprihvatljivo da američke porodice direktno finansiraju profit naftnih kompanija koji je znatno veći od uobičajenog. Međutim, rafinerije već rade skoro punim kapacitetom, a Bela kuća nije navela mnogo detalja o Bajdenovom planu.

“Pozivamo ih da učine pravu stvar, da budu patriote i ne koriste rat kao izgovor”, naglasila je portparolk Bele kuće Karin Žan Pjer.

Međutim, Američki institut za naftu okrivio je Bajdenovu politiku zalaganja za “zelenu energiju” tvrdeći da je inflaciji doprinela predsednikova pogrešna agenda udaljavanja od domaće nafte i prirodnog gasa.

Što se tiče rekordnih profita, kompanije su odgovorile da sada nadoknađuju velike gubitke koje su pretrpele za vreme pandemije, kao što je gubitak od 22 milijarde dolara koji je Ekson Mobil prijavio 2020.

Izvor: Nova.rs Foto: The Week

YOU MAY LIKE