Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

NEVEROVATNO OTKRIĆE U HRVATSKOJ: Pod morem kod Korčule pronađen put i naselje staro čak 7.000 godina! (VIDEO)

Čudesne građevine u moru uvale Gradina kod Korčule oduševile su i tim arheologa sa Sveučilišta u Zadru koji je pronašao ostatke sedam hiljada godina starog puta.

Arheolozi su ovog vikenda u blizini Korčule otkrili put star sedam hiljada godina ispod nanosa morskog mulja.

Voditelj istraživanja Igor Borzić sa dela za arheologiju Sveučilišta u Zadru uočio je čudne strukture u moru uvale Gradina, nakon čega je arheološki tim utvrdio da se na dubini od četiri do pet metara nalazi naselje identično onom u Solinama.

Pored puta, na lokalitetu su pronađeni i neolitski artefakti kao što su kamena sečiva, kamene sekire i ulomci mlinskog kamena.

Iako su se upustili u podvodna arheološka istraživanja zbog lokaliteta Soline, pronašli su put koji je povezivao potopljeno praistorijsko naselje hvarske kulture sa obalom ostrva Korčule.

Na Sveučilištu u Zadru pojašnjavaju da je „reč o složenim kamenim pločama koje su bile deo četiri metra široke komunikacije koji je veštački stvoreno ostrvo povezao sa obalom“.

Prema radiokarbonskoj analizi očuvanog drveta pronađenog u prošlom istraživanju, čitavo naselje datira iz 5. veka pre nove ere, a ljudi su, dodaju, išli ovim putem pre sedam hiljada godina.

Ovo istraživanje rezultat je saradnje više institucija i kompanija. Na drugom kraju ostrva Korčule arheolozi sa Sveučilišta u Zadru istražuju zemljište u blizini uvale Gradina kod Vele Luke.

PROČITAJTE VIŠE:

EKSKLUZIVNO, ČARLS KATER(IĆ), NAJVEĆI SRBIN MEĐU AMERIMA: Jedva čekam da pređem u pravoslavlje, da imam kuma i svoju slavu! (FOTO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Youtube/ Sveučilište u Zadru Official

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)