Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

NEVEROVATAN PRIZOR: Srndać pliva preko jezera u Bosnu da dođe do partnerke (VIDEO)

Da i životinje mogu biti i te kako izbirljive kad je u pitanju potraga za partnerom možda najbolje dokazuju srndaći na planini Tari. Kad krene sezona parenja mnogima od njih nije teško da preplivaju jezero Perućac kako bi pronašli ženku, koju prepoznaju po zovu.

Meštani koji tuda plove svojim čamcima tokom leta često se sureću upravo sa ovim prizorom.

“Od kako krene sezona parenja srndaća, skoro svakodnevno ih vidimo kako plivaju sa namerom da stignu na susednu obalu i u susednu državu Bosnu, u potrazi za ženkom. Kad god se nađemo u prilici pratimo čamcem ove životinje kako ne bi došli u potencijalnu opasnost. Iako znaju da plivaju voda može biti veoma nepredvidiva. Skoro smo uočili baš mladog srndaća kako pokušava preći obalu i plovili smo za njim sve dok nije bio na kopnu i na sigurnom”, rekao je za RINU Radisav Mićović iz Bajine Bašte.

Da li na Tari nema dovoljno ženki, ili su ipak one u Bosni i Hercegovini za njih bolje i privlačnije to još nije poznato, ali činjenica je da su padine ove planine izuzetno bogate srnećom divljači.

NEMA PREPREKA U SEZONI PARENJA. Srndać preplivava jezero

Međutim ako se ima u vidu da tokom sezone parenja mužjak prati srnu 4 dana, a potom je napušta i traži drugu, kao i da tokom sezone oplodi četiri do pet srna, vrlo je moguće da za tolike potrebe na Tari ih nema u dovoljnom broju, pa pomoć i lepšu polovinu traže preko granice.

Izvor/Video: RINA Foto: Ranger Rick

YOU MAY LIKE