Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 12mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
41°F
39°F
41°F
41°F
39°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NEVEROVATAN PRIZOR, 3.000 HRIŠĆANSKIH PEĆINSKIH CRKAVA U TURSKOJ: Veruje se da su na tim mestima sveci Petar i Pavle čitali svoje propovedi! (FOTO)

Mnoštvo šarenih balona koji u suton lete u nebo i tako stvaraju nestvarne slike. To je prva asocijacija ako nekom u Srbiji pomenete Kapadokiju u Turskoj. Ipak, malo ljudi zna da je ova regija prava riznica neverovatnog kulturno-istorijskog bogatsva i da se samo tu mogu videti fascinatne podzemne građevine i one isklesane u stenama. Kapadokija je sedam vekova bila deo Vizantije, a više od tri hiljade crkava svedoče upravo o pravoslavnom i grčkom uticaju u ovoj turskoj regiji. Jedan od takvih je pećinski manastir nazvan Eski Gumusler koji datira iz najranijeg hrišćanskog perioda.

“Ovaj impozantni manastir isklesan je na izuzetno strmoj steni i jedan je od najbolje očuvanih i najvećih pećinskih bogomolja u regionu Kapadokije. Na kamenu su se još uvek zadržale autentične freske, za koje se veruje da su ih radila tri majstora. Mnogo pažnje je posvećeno fresci Device Marije koja izgleda kao da se smeje, stoga turisti lesto kaže da ih podseća na Monalizu. Međutim, to je gotovo sigurno rezultat nepažljive restauracije”, rekao je Mustafa Uludag turistički vodič.

Pećinska naselja Kapadokije su odavno blago ne samo Anadolije i Turske već i svetske kulturne baštine Uneska. U stenovitim i pećinskim crkvama veruje se da su sveci Petar i Pavle čitali svoje propovedi.

Naučnici dele mnoge manastire Kapadokije u stenama u dva glavna tipa: one sa trpezarijama i one sa otvorenim dvorištima. Manastir Eski Gumusler spada u drugu grupu, sa različitim delovima koji se otvaraju iz centralnog dvorišta.

“Njen najvažniji deo je crkva severno od avlije. Crkva se sastoji od četiri samostojeća zatvorena prolaza prema planu grčkog krsta. Severni brod sadrži hodnik sa dve grobnice. Na zapadu su dva ulaza pokrivena svodom kolevke. Zidovi sobe iznad priprate oslikani su nečim što izgleda kao slika iz Ezopovih bajki , jedinstveno za Kapadokiju. Stil i ikonografija fresaka manastira Eski Gumušler podsećaju na one u mnogim drugim kapadokijskim crkvama. Veruje se da freske datiraju od 7. do 11. veka”, istakao je Uludag.

Ovaj pećinski manastir iz vizantijskog doba smešten u malom gradu Gumusler, 10 km severoistočno od grada Nigde lako je dostupan autobusom. Nakon ponovnog otkrivanja 1962. godine, manastir i njegove freske restaurirao je tim arheologa na čelu sa Majklom Gofom. Proglašen je zaštićenim arheološkim lokalitetom 1973. godine.

POVEZANE TEME:

HVALIO NOLETA, A SADA ĆE TRENIRATI NJEGOVOG RIVALA: Dolazi umesto bivšeg Đokovićevog trenera!

PREŽIVELA I TURKE I MINIRANJE OBRENOVIĆA, A DANAS PROPADA: Karađorđeva crkva se zbog ljudske nebrige urušava! (FOTO)

“UPOZNALA SAM STEFANA, A KROZ NJEGA I PRAVOSLAVLJE”: Srpska snajka iz Austrije se udala u narodnoj nošnji, svi oduševljeni! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE