Connect with us

aktuelno

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR SA ZLATARA: Povratak jelena nakon šest decenija ! (FOTO)

Published

on

Jeleni se nakon šest decenija od kako su istrebljeni, vraćaju na planinu Zlatar jer je na njene padine ovog leta vraćeno 12 grla ove divljači, čiji će lov biti najstrožije zabranjen tokom narednih deset godina.

Ovo je tek početak projekta koji Lovačko udruženje “Кozomor” realizuje uz finansijsku pomoć države, a savremeno prihvatilište u selu Seništa kod Nove Varoši, dobijaće nove stanare svake godine.

Najavljeno je pristizanje novih grla svake godine / RINA

„Jeleni su doveženi iz Vojvodine, sa njima i košutama, travu na Zlataru će pasti i jedno lane. Кrajnji cilj ovog projekta jeste stvaranje stabilne populacije jelenske divljači na ovom prostoru, povećanje biodiverziteta, a samim tim i obogaćivanje turističke ponude celog zlatarskog kraja“, rekao je Slobodan Ljubojević, koordinator projekta za RINU.

Planirano je da se u narednih tri do pet godina u ovo prihvatilište svake godine u zimskom periodu unosi po dvadesetak grla jelenske divljači različite polne i starosne strukture koja će se tu prilagođavati nekoliko meseci a zatim tokom jula, nakon teljenja bremenitih košuta, ispuštati u prirodu.

Lov na jelene najstrožije zabranjen / RINA

„Izvanredan životni prostor za jelensku divljač u Srbiji obavezuje sve lovne radnike, institucije i lokalno stanovništo ali i državne organe, da se ova divljač zaštiti i naseli na sve pogodne životne prostore u centralnom delu zapadne Srbije, čime bi kao društvo vratili dug prirodi“, kaže Ljubojević.

Oaza jelena u Seništima prostire se na površini od četiri i po hektara i opremljena je potrebnim lovno-tehničim objektima.

Prihvatilište je bogato vodom, rastinjem i svim ostalim prirodnim uslovima za jelene, a istovremeno je povezano putevima i dostupno lovočuvarskoj službi radi kontrole i nadzora unete divljači.

Jeleni se nakon šest decenija vratli na planinu Zlatar / RINA

U ovoj oazi, jelenska divljač ovde će rasti, razvijati se, razmnožavati i širiti populaciju na prostoru sa kojeg je decenijama unazad istrebljena, zbog nemara čoveka.

Ovaj projekat od nacionalnog značaja finansira Republika Srbija preko Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Posle Tare i eewwStudenice, lovište “Zlatar” je treći lokalitet u Srbiji gde se jeleni naseljavaju.

Izvor: Rina
Foto: Rina

Advertisement