Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph ESE
Humidity: 48%
Pressure: 29.88"Hg
UV index: 6
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
68°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 45°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 4 years ago

By admin

INTERVJU, NOVICA ZDRAVKOVIĆ: Toma je zaslužio film. Novac mu nije ništa značio, osim da ga poklanja ljudima

Dok pozorišne i ostale kulturne scene spavaju, filmske kamere u Srbiji zuje. Snima se priličan broj serija, a ona koja trenutno budi najviše pažnju je o legedarnom pevaču Tomi Zdravkoviću.

Pored serije biće i film „Toma“, a u naslovnoj ulozi je Milan Marić. Brat čuvenog pevača, Novica Zdravković, iako prilično lošeg zdravstvenog stanja, pristaje da govori ekskluzivno za Serbian Times. I odmah na početku kaže da je ovaj film i serija za njega velika čast i dodaje:

Toma je bio veliki čovek. Baš mi je drago što će se ponovo oživeti vreme koje se više nikada neće vratiti. Takvih trenutaka više nema, niti će ih biti.

SVEDOK I BRAT: Novica Zdravković se sa setom seća Tome, koji je za njega bio više od brata

Kakvo je to bilo vreme, vi ste svedok.…?

-To je bilo nešto najbolje što je moglo da se doživi na ovim prostorima. Sve je bilo nnogo sporije. Drugačiji su bili ljudi, međusobno su se poštovali, imali su svoje „ja“, nisu posezali toliko za niskim strastima. Danas se sve to promenilo, vlada pohlepa. Tada su ljudi pomagali jedni drugima. Voleli su se. Sada to više ne postoji.

Jeste Vi pomagali producentima oko filma i serije „Toma“?

-Ono što je bilo do mene, ja sam uradio, dao sam im sve informacije, od toga kako je Toma je otišao od kuće kao tinejdžer, pa do kraja. Kao tinejdžer je počeo i da peva, imao je 15-16 godina.

Znamo kakav je Toma bio pevač, kakav je bio brat?

-Videće se to na filmu. Ja sam mlađi od njega devet godina i odrastao sam uz veliko poštovanje prema njemu, a on je odrastao uz brigu za meni. On mi je više bio otac nego brat. Na kraju krajeva, on me je uveo u taj posao. Ubacio me je u tu igru.

Toma je zapravo imao pet života. On se igrao sa životom. Njemu novac ništa nije predstavljao. Voleo je da se provodi, voleo je žene i voleo je da peva.

Kakva je bila tada njegova popularnost?

-Bilo je popularnijih pevača od njega. Ali on je ostao Toma Zdravković. Popularniji je sada nego što je bio nekada. Zamislite, njega 30 godina posle smrti slušaju deca koja tada nisu bila rođena.

A kako je živeo?

-Velikom brzinom, koju bi jedan obični smrtnik postigao za pet života. Toma je zapravo imao pet života. On se igrao sa životom. Njemu novac ništa nije predstavljao. Voleo je da se provodi, voleo je žene i voleo je da peva.

Kakav je Vaš život bio pored njega?

-Nije tu moglo da bude nekog velikog izbora kada imate takvog brata. To je sve unapred bilo zacrtano. Blagoslov je bio imati takvog brata.

LEGENDE: Tozovac i Toma u elementu, na jednom od nastupa

Kakav je bio kada je bio srećan, a kakav kada je tužan?

-Njegove pesme su setne. Nosio je u sebi tu setu. I bio je nestalan, a s druge strane imo je poklon od Boga – taj glas. I sve je sam stvarao. Život boema takvog kalibra mnogo je teško živeti. Njega je teško bilo i razumeti. Takav život mnogo košta, baš mnogo, mnogo.

Platio je tu cenu.

-Jeste, i to baš pošteno. Nije samo on, već svi oni koji su živeli tako. Zato boema više nema. Sada se vrti neka droga, neki drugačiji muzički ritmovi. Nema više iskonskog uživanja u pesmi i kafani.

https://www.youtube.com/watch?v=xMe9aTkdWRw

Kako ste zadovoljni izborom glumaca?

-Verujte da ja nisam upoznao te glumce. Čuo sam za neke, ali ja ne sumnjam da je Dragan Bjelogrlić napravio dobar izbor.

Vas je Toma uvukao u pesmu i estradu?

-A ko bi drugi?

Kako je izgledao taj ulazak?

-Nikada nisam razmišljao da ću pevati, nego me je on odveo u kafanu i ostavio me je tu. Jedne večeri me je poveo na Banovo Brdo i sa upravnikom kafane se dogovorio, nešto je popričao sa njim i čuo sam kada je rekao: “Novica će večeras ovde ostati da peva.“ Ustao je od stola i otišao. Nisam imao šta da kažem, osim da ostanem i da pevam. Nisam imao izbora. To sam zavoleo i to mi je odredilo život.

Dosta surova odluka, šta mislite zašto je to uradio?

-Ne znam, ni dan danas. Verovatno je mislio da je bolje i to da radim, da pevam u kafani, nego da mi neke druge misli padnu na pamet. Tada je, nećete verovati, isto bio trend, da mladi odlaze u inostranstvo, da beže odavde. Mnogi moji drugovi su otišli. Verovatno je želeo da ostanem tu, da budem pod njegovom kontrolom. To je bio njegov plan. A stariji brat mora da se sluša.

“NEĆU DA PEVAM LILI MARLEN”: Toma kao glumac u kultnoj sceni filma “Balkan Ekspres”

Voleo je da Vas kontroliše?

-Naravno. Kažem vam, više je bio otac nego brat. To su bila drugačija vremena, danas niko nikog ne kontroliše i ne poštuje. Tada imati starijeg brata značilo je mnogo. Toma je meni bio bog. To je moralo da se poštuje, bez pogovora.

Kako se nosio sa tadašnjom slavom?

-Da ti kažem jednu stvar, on je ceo život posvetio pevanju. Ta harizma i sve što je nosio sa sobom je bilo iskreno. Bio je istrajan u tome. Bio je Bogom dan da piše pesme, da komponuje, da izvodi to… Njemu je to Bog dao i on je to gurao i voleo.

VELIKANI NA OKUPU: Halid Bešlić, Miroslav Ilić i Toma Zdravković

Kakav je imao odnos prema novcu?

-On je bio jedini čovek koga je novac jurio, majke mi. On nikada nije razmišljao o novcu, niti je trčao za novcem. Njemu je novac služio samo da ga troši.

A bilo ga je?

-Da, da, itekako. Vrteo ga je i poklanjao ga je na sve strane. Naročito je voleo da daje ženama koje su skupljale bakšiš ispred wc-a u kafanama, njima ga je baš obilato gurao u ruke, onda cvećarkama i konobarima. Svima uslužnim radnicima.

BOEM ZA SVA VREMENA: Toma Zdravkovic

Jeste Vi znali da će ovoliko živeti posle smrti?

-Njegove pesme su bile takve, dugovečne. Ali niko nije mogao da pretpostavi da će Toma Zdravković biti ovoliko živ i 30 godina posle smrti.

Piše: Aleksandar Đuričić Foto: Youtube

YOU MAY LIKE