Connect with us

Srbija

NESVAKIDAŠNJI HOBI IVANJIČANINA: Savo pravi makete aviona, a neke su se već vinule u nebo (FOTO)

Published

on

Savo Milutinović (29) iz Ivanjice od ranog detinjstva fasciniran je avionima, a svoju ljubav pre osam godina pretvorio je u hobi. Naoružan znanjem koje je pronašao na internetu, ovaj mladić počeo je da pravi makete čeličnih ptica koje haraju nebom i nije žalio ni novac, ali ni vreme.

„Makete aviona se mahom prave od drveta ili stiropora. Prema nacrtu se ručno, ili laserski režu delovi koji se kasnije sklapaju. Pre nekog vremena bilo je teško pronaći materijal, ali sada je sve mnogo dostupnije. Kad se svi delovi spoje, stavlja se folija i u avion ugrađuje motor. Može biti na benzinski ili elektro motor, bažno je samo da ceo taj sistem funkcioniše“, priča Savo za RINU.

ZAHTEVNA RABOTA: Nakon crtanja, sledi sklapanje delova aviona

Ivanjičanin je tri godine pravio avione i pokušavao da ih konstruiše tako da polete, ali ipak sve je bilo izalud. Sve makete završavale bi u krošnji obližnjeg drveća ili razbijeni u komade na zemlji. Ipak, Savo nije odustajao, pa se nakon višegodišnjeg truda jedan njegov avion vinuo u nebo. Njegovoj sreći nije bilo kraja.

VERZIJA SRPSKOG BOINGA: Za poletanje potreban je daljinski upravljač kao i benzin

„Svaki modelar mora biti spreman na te početničke neuspehe. Mnogo je činilaca koji moraju da se pokolope, kako bi let bio uspešan. Čak i ako avion prvi put poleti, svaki sledeći put može da doživi krah. Na nama je da uviđamo greške i da pokušamo da ih ispravimo, kako bi imali čime da se ponosimo“, priča Savo.

Najviše je oduševljen borbenim avionima koji su nadletali evropsko nebo tokom Drugog svteskog rata. Iz njegove kreativne radionice do sada je izašlo na stotine maketa, ali ipak samo je jedna omiljena i najdraža od svih.

VREDNE RUKE IVANJIČANINA: Izradio je preko stotinu maketa, ali model “Pajper kap” je ipak najdrži

„Radi se o modelu „Pajper kap“ iz 1938. godine, njega sam radio oko šest meseci, koštao me je nekih 500 evra, ali ja to ne gledam jer kad bih krenuo sve da računam, onda se ne bih ni bavio modelarstvom. Izrađen je od balze i topole, na njemu je benzinski motor od 30 kubika i visokorilac je. Nisu teški za letenje. Raspon krila mu je blizu tri metra“, rekao je ovaj mladić iz Ivanjice.

Za poletanje Savovih aviona potrebni su pre svega daljinski i benzin koji se sipa u motor, ali i pre svega povoljne vremenske prilike. Lete na visini od 50 metara, jer samo tako se vidi sva njihova čar i lepota. Ivanjičanin pazi na svaki detalj, a u bilo koji model ulaže puno ljubavi i pažnje.

ZANAT BEZ ZANATA: Samouk i uporan, Savo se ovim poslom bavi već osam godina

Iako su ovakvi modeli izuzetno traženi u svetu, Savo svoje avione pravi isključivo za sebe, jer u tome pronalazi svoju ličnu satisfakciju.

„Do sada sam prodao samo jedan avion, i to po nekoj simboličnoj ceni. Za mene je osim poletanja, jako važan taj sam proces pravljenja, u tome najviše uživam. Modele koje napravim retko prodajem, jedino ukoliko baš neko naruči nešto specijalno, ako bih mogao da izađem u susret, onda bih napravio“, kaže modelar.

MAKETA KOJA SE VINULA U NEBO: Čak i ako avion prvi put poleti, svaki sledeći put može da doživi krah.

Planira da se upusti u nove izazove, tako da će njegove vešte ruke napraviti još aviona spremnih za let, uz nadu da će ih pratiti dobar vetar.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement