Chicago, IL
54°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 10mph E
Humidity: 55%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
54°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
57°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

NESTAŠICA VOZAČA TRESE AMERIKU: Nedostaje skoro 80.000 kamiondžija!

Broj vozača kamiona potrebnih američkoj transportnoj industriji 2022. donekle se smanjio u odnosu na prošlogodišnji rekord, ali prevoznicima je i dalje potrebno više, što je trend za koji se očekuje da će se nastaviti u narednoj deceniji.

To su bile informacije koje je u utorak izneo glavni ekonomista Američkog udruženja kamiona Bob Kostelo na godišnjoj menadžerskoj konferenciji i izložbi u San Dijegu.

„Na osnovu naših procena, industriji kamiona nedostaje oko 78.000 vozača“, rekao je Kostelo. „To je neznatno manje u odnosu na rekord iz 2021. od više od 81.000 – ali i dalje izuzetno visok istorijski.

Kostelo je rekao da su povećanje plata i drugi faktori pomogli industriji da privuče nove vozače.

„Međutim, taj priliv još uvek nije dovoljan da napravi suštinsku razliku u nestašici – posebno u sektoru kamiona koji se iznajmljuje na duge relacije, delu industrije koji je najteže pogođen nestašicom“, dodao je on.

ATA izračunava procene nedostatka tako što utvrđuje razliku između broja vozača koji su trenutno na tržištu i optimalnog broja vozača na osnovu potražnje za teretom.

Prema sadašnjim trendovima, nestašica bi mogla da premaši 160.000 2031. godine, navodi se u izveštaju ATA. ATA procenjuje da će u narednih 10 godina industrija morati da regrutuje skoro 1,2 miliona novih vozača kako bi zamenili vozače koji odlaze u penziju, vozače koji odlaze dobrovoljno (npr. životni stil) ili nevoljno (npr. vozačka evidencija ili pali test za drogu), kao i dodatni pokretači potrebni za rast industrije.

Izveštaj ATA kaže, iako ne postoji nijedan razlog za nedostatak drajvera, neki od primarnih faktora uključuju:

  • Visoka prosečna starost sadašnjih vozača, što dovodi do velikog broja penzionisanja
  • Žene čine samo 8% svih vozača, znatno ispod njihove zastupljenosti u ukupnoj radnoj snazi od 47%
  • Nemogućnost nekih budućih i sadašnjih vozača da polože test na drogu
  • Ostale prepreke za ulazak kao što su minimalna starosna dob za vožnju, istorija vožnje i kriminalno iskustvo
  • Nedostaci životnog stila, posebno na tržištu dužih relacija sa dužim odsustvom od kuće
  • Infrastruktura i drugi problemi, kao što je nedostatak parking mesta za kamione, što dovodi do toga da vozači prestanu da voze ranije nego što je potrebno kako bi mogli da dobiju mesto za noć, i zagušenja koja ograničavaju sposobnost vozača da bezbedno i efikasno isporuče

Pošto ne postoji jedinstven uzrok nedostatka vpzača, to znači da ne postoji jedinstveno rešenje, navodi se u izveštaju ATA. Trend koji se trenutno javlja je da plate vozača značajno rastu. Podaci iz ATA objavljeni ranije ove godine pokazali su da je prosečan vozač kamiona zaradio preko 69.000 dolara u 2021, uključujući plate i bonuse, ali ne i beneficije. Ovo je povećanje godišnje plate od 18% u odnosu na 2019.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Balkan Truckers
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE