Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 12mph S
Humidity: 37%
Pressure: 29.55"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
61°F
61°F
57°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By admin

AMERIČKA EKONOMIJA KLIZI U RECESIJU? FED podigao referentnu kamatnu stopu, investitori i potrošači zabrinuti!

Američke Federalne rezerve su objavile da povećavaju referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, pred izbore za Predstavnički dom Kongresa i trećinu Senata sledećeg utorka, za koje mnogi kažu da su ključni i da će odlučiti budućnost Amerike.

To je četvrto uzastopno povećanje od 0,75 odsto i šesto povećanje referentne kamatne stope ove godine, prenosi BBC.

Ovo je, kako se navodi, poslednji u nizu napora da se obuzdaju sve veći troškovi koje osećaju domaćinstva širom sveta. Federalne rezerve su se odlučile na ovaj korak kako bi smanjile inflaciju. Međutim, veliko pitanje za mnoge investitore i američke potrošače jeste da li će Fed ovim povećanjem stopa poslati ekonomiju u recesiju, piše CNN.

But as long as the jobs market remains healthy the Fed is probably going to continue to focus solely on its price stability mandate and ignore all that stuff about maximum employment.

Troškovi za hranu u SAD rastu najbržim tempom od 1970-ih godina, sa cenama namirnica koje su skočile za 13,5 odsto od prošlog do ovog septembra, dok plate nisu to pratile.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer kazala je da će podizanje referentne kamatne stope Federalnih rezervi pomoći da se smanji inflacija, a povećanje hipotekarnih stopa trebalo bi da „ohladi“ inflaciju na tržištu nekretnina.

Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel kazao je da je odgovornost američke centralne banke „da povrati stabilnost cena“, što je temelj američke ekonomije, neophodan za snažno tržište rada.

Pauel predviđa da će biti potrebna druga povećanja kamatnih stopa i da će morati da se nastavi sa restriktivnim pristup u politici. Takođe je naveo da je američka ekonomija „znatno“ usporila od prošle godine, kao i rast i potrošnja.

Uprkos tome, stopa nezaposlenosti je najmanja u poslednjih 50 godina, a tržište rada sve snažnija.

Napomenuo je da je jedan od rizika kontinuirano visoke inflacije, koja se najviše oseća kada se radi o cenama hrane, goriva i stanovanja, to što se ukorene očekivanja da će ona nastaviti da raste.

Kao takve, Federalne rezerve su i dalje posvećene da održe inflaciju na nivou od dva odsto, dodao je.

„U jednom trenutku će postati prikladno da usporimo tempo povećanja (referentne kamatne stope), kako se budemo približavali nivou kamatnih stopa koji će biti dovoljan da inflaciju svede na naš cilj od dva odsto“, kazao je Pauel i dodao da je još dug put pred njima.

Naveo je da zna da će akcije Federalnih rezervi uticati na porodice, zajednice i firme širom SAD, ali „sve što radimo je u službi naše javne misije“ uspostavljanja stabilnosti i jakog tržišta rada.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1 / CNN
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE