Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

NEPONOVLJIVA LEGENDA SRPSKE TRUBE: Mića Petrović dobio spomenik u rodnom Užicu! (FOTO)

Ime Milovana Miće Petrovića upisano je zlatnim slovima u trubačkoj istoriji Srbije. Ovaj Užičanin rođen u selu Duboko bio je jedan od najvećih, a sada će mu njegovi sugrađani ukazali čast otkrivanjem spomen obeležja na Rakojskoj pijaci u rodnom mestu, u prisustvu porodice, brojnih prijatelja i kolega.

“Sa punim srcem mogu da kažem da sam ponosan što sam sin Milovana Petrovića i što sam iz sela Duboko. Trudiću se da i dalje budem dosledan promoter svog grada, svog kraja i naslednik svog oca. Кažu, a ja sam siguran, da čovek živi dok živi sećanje na njega i da nije bogat onaj koji ima puno novca, već onaj koji ima prave i iskerene prijatelje. Hvala vam što me činite najbogatijim čovekom na svetu”, rekao je njegov naslednik Dejan Petrović.

Po rečima gradonačelnica Užica, Milovan Mića Petrović je imao misiju da svoj talenat stavi u funkciju očuvanja tradicije i pronese zvuke trube širom zemlje i sveta, dajući tom zvuku vlastiti pečat, satkan od najdubljih emocija prema svom narodu i njegovom kulturnom nasleđu.

“Raduje me što ćemo danas na ovom mestu, na prostoru koji se u davna vremena nazivao Varoš, a kasnije , zahvaljujući Mališi Atanackoviću, njegovoj pecari i vagi, Rakijski pijac, otkriti spomen obeležje trubi i čoveku koji je ovaj instrument, na neki način učinio simbolom čitavog našeg kraja”, istakla je obraćajući se prisutnima, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i dodala da, “ovo mesto i spomen obeležje budu mesto sećanja na Mića i sve njegove trubačke saborce kojih više nema, a koji su itekako umeli prečicom da stignu do naše duše. Mesto čuvanja i poštovanja tradicije zvuka srpske trube koji i svet sve više raspoznaje kao zvuk koji prenosi najtananija ljudska osećanja. Mićo, počivaj u miru. Sve ono što nisi stigao za života, a želeo si vezano za trubu,imao je ko da nasledi, nadogradi, utka deo tebe i sebe u temelje koje si postavio i dodirne zvezde”

Bronzani spomenik visok 2,5 metra, rad je akademskog vajara Zorana Ivanovića, redovnog profesora Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE