Chicago
16°
Углавном облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 16mph NW
Влажност: 63%
Притисак: 30.19"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
39/32°F
48/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

JABUKE RASUTE PO CELOM SVETU: Darko je izvozio u Rusiju, a sada srpski plodovi putuju čak do Indije! (FOTO)

Berba jabuka u čačanskom kraju privodi se kraju, mnogi voćari se uzdaju u dobru cenu ovog voća jer godinama unazad na drugim vrstama poput kajsija i šljiva nemaju računicu, već su otišli u debeo minus. Iako su zasadi jabuka pretrpeli ogromne štete od nevremena, za berače i voćare ipak ove jeseni ima posla.

“Jabuka je dobro pronela i svi se uzdamo u nju. U dva navrata je padao grad što nas je obeshrabrilo, ali uspela je da se izvuče i na kraju imamo dobar prinos u selima Miokovci, Gornja Gorevnica, Trubušani i okolnim mestima. Moram da dodam da je ove godine u proseku bilo manje prve klase, pa će dosta robe otići za preradu. Ono što je prva klasa smešteno je u srpske hladnjače. Ima problema kod onih sorti koje nisu redovno zalivane pa je plod ostao sitan, ali svi oni koji su primenjivali agro tehničke mere i protivgradnu mrežu rod nikada bolji”, kazao je za RINU Darko Topalović voćar iz sela Miokovci.

Čačanski voćari poslednjih godina svoje plodove u kamionima slali su za Rusiju, ali kako se klima i geopolitika menja srpsko voće sada mahom završava u zemljama Bliskog istoka.

“Godinama sam unazad poslovao sa Rusijom, ali kako je vreme odmicalo počeli su da gledaju svaku pecku na jabuci i da vraćaju kamione. Sve su prilike da će moje voće po prvi put završiti i u Indiji. Pregovori su u toku i pitanje je dana kada će me pozvati da kažu količinu, vreme i mesto i to uglavnom crvena sorta jabuka”, kaže Darko.

Iako su do sada vrata istočnih zemalja bila otvorena samo za jagodičasto voće, najviše maline a zatim i kupine, sve su prilike da će po prvi put tim stazama krenuti i crveni delišes iz čačanskog kraja.

„Prošle godine je razmena samo između Srbije i Turske bila preko 100 miliona evra. Zainteresavani su za našu malinu. Sada su otvorena i nova tržišta ne samo za malinu već i za drugo voće, griz maline stigao je čak do Кine. Sve što veći broj tržišta budemo otvarali biće veća potražnja za srpskom robom“, kazao je za RINU, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE