Chicago
72°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 1mph WNW
Humidity: 67%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 3
FriSatSun
75/63°F
72/59°F
70/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NEOSPORNI HEROJI: Nišlije oborile sopstveni rekord davanja krvi star 80 godina!

Na području devet okruga na jugoistoku Srbije za sedam meseci ove godine bilo je 27.000 davanja krvi, što je najviše od kako je 1945. godine osnovan Zavod za transfuziju krvi u Nišu, rekao je danas direktor te zdravstvene ustanove Zoran Stanojković.

On je podsetio da na području devet okruga koje pokriva niški Zavod za transfuziju krvi živi milion i po ljudi, a postoji 16 opštih bolnica i Univerzitetski klinički centar u Nišu.

-Imamo stabilne rezerve krvi, imali smo ih tokom čitavog leta, ali i pored toga stalno apelujemo da se akcije dobrovoljno davanja kontinuirano odvijaju kako bi stalno imali dovoljno krvi. Za pohvalu je što uvek imamo dobar odziv u srednjim školama i na fakultetima, jer se otuda regrutuju naši novi stalni davaoci – istakao je Stanojković tokom akcije dobrovoljnog davanja krvi u Skupštini grada Niša.

Krv može da se čuva i koristi, podsetio je Stanojković, samo 42 dana od uzimanja.

-Kako se završavaju godišnji odmori sve je veći i veći broj pacijenata koji treba da se operišu. Bolje je da krv uvek bude kod nas u frižideru i da čeka pacijente, nego da pacijenti dolaze kod nas – istakao je Stanojković.

Prema njegovim rečima, poslednji apel za prikupljanje krvi niški Zavod za transfuziju imao je aprila prošle godine kada se dogodila nesreća u rudniku, a nakon toga je uvek imao dovoljno rezervi.

Predsednik Skupštine grada Boban Džunić kazao je da je akcija dobrovoljnog davanja krvi organizovana i za zaposlene u Skupštini grada i u gradskim upravama.

PROČITAJTE VIŠE:

POPRAVILI POZICIJU NA ŠANGAJSKOJ LISTI: Beogradski univerzitet među 400 najboljih!

NEPOKOLEBLJIVI BORAC: Milenko uprkos cerebralnoj paralizi ostvaruje svoje snove! (FOTO)

“SRBIJA BRINE O SVOM NARODU, GDE GOD DA ŽIVI”: Arno Gujon ugostio 200 dece iz Crne Gore, preko 800 iz regiona!

Izvor: Telegraf
Foto: Telegraf/ Dragana Kocić

YOU MAY LIKE