Chicago, IL
55°
Fair
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 54%
Pressure: 29.97"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
59°F
59°F
59°F
61°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
55°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

NEOBIČNI POSETILAC: Klimatske promene dovele pauka-osu u Srbiju, osmonogi lovac prestravio meštane!

Klimatske promene i migracije ljudi iz svih delova sveta, donose na naše prostore neobične insekte. U Požegi se tako, pojavio pauk koji naseljava centralnu i severnu Evropu, severnu Afriku, delove Azije i Azorska Ostrva.

Za svojih skoro 90 godina Pane Vitorović iz Požege nije video takvog insekta. Neobični posetilac ga je iznenadio, dok je uređivao dvorište.

„Možda ima 7-8 dana, dok sam ovde cveće malo plevio i kako kažemo rastresao, ugledam jednom veoma neobičnog pauka, veličine i oblika kao stršljen. I ja zaprepašćen, nikad u životu nisam tako nešto video, i neobičnu mrežu je napravio“, kaže Vitorović.

„Mreža je specifična, kao DNK i šta je specifično kod njega da je ženka dva puta veća od mužjaka. Tako da odmah možemo da znamo ko je muški, ko je ženski insekt“, ističe inženjer za zaštitu bilja Milovan Ilić.

Pauk-osa je retkost na našim prostorima. U pitanju je osmonogi lovac, ali za ljude ne predstavlja opasnost, tvrdi Ilić.

„Ne, ima mnogo štetnih insekata, a on je jedan od korisnih – muve, razne štetne bube, ose i leptire on hvata u svoje zamke, klopke i tako ih pojede. Takvi insekti mogu da se koriste u eko baštama, gde se sprečavaju štetni insekti. Ne korišćenjem pesticida“, objašnjava Ilić.

„Nisam dozvolio da izvršim probu da me ujede, pa da vidim da li je otrovan ili nije“, šali se Pane Vitorović.

Iako nije otrovan, u samoodbrani može čoveku naneti bolan ujed. Međutim, u letnjem periodu opasnost preti od drugih insekata, pogotovo prilikom branja voća.

Pčele, osice, stršljeni čest su uzrok dolazaka u dom zdravlja, posebno krpelji, radi njihovog odstranjivanja, navodi dr Ilija Vukadinović, direktor Doma zdravlja u Kosjeriću.

Zbog izgleda, pauk-osa je i kućni ljubimac, koji u kontrolisanim uslovima živi godinu i po dana. Koliko će opstati u dvorištu Vitorovića pokazaće vreme. Požega leti ima visoke temperature, ali zato zimski mrazevi mogu da budu i ispod 20. podeljka.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE