Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

LIJE NOVAC IZ DIJASPORE: Za prvih šest meseci u Srbiju stigle 2 milijarde evra!

Novac iz inostranstva stiže na račune više od milion građana Srbije, a u proteklih godinu dana porastao je i broj onih koji dobijaju ovu vrstu “pomoći”, ali i količina novca koju su primili. Prema podacima Narodne banke Srbije, priliv po osnovu doznaka u prvih šest meseci bio je oko 2,1 milijarde evra i veći je za oko 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U NBS kažu da se na osnovu podataka o geografskoj strukturi doznaka za prvo tromesečje vidi da je ona ostala stabilna. Već godinama, najviše doznaka stiže iz Nemačke, pa je ove godine čak 26 odsto novca, odnosno više od četvrtine stiglo iz ove zemlje. Na drugom mestu je Švajcarska sa 13 odsto, a slede Austrija sa 10 i SAD sa 7 odsto.

NBS koristi metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da su doznake važne za privredu i ukazuje da je dobro što, posle blagog pada tokom perioda pandemije, njihov iznos ponovo raste. On napominje da se u Srbiju godišnje slije oko tri, ili tri i po milijarde evra po osnovu doznaka i napominje da su one bitan deo ekonomskih aktivnosti.

“Još iz vremena Jugoslavije, od kada je otvorena mogućnost da naši radnici idu u Zapadnu Evropu i rade tamo, doznake imaju veliki značaj za našu ekonomiju, odnosno za platni bilans zemlje. To popravlja platni bilans, a taj novac stiže u zemlju, iako država ne mora da se trudi oko njega”, objašnjava Savić.

Ukazuje da je značaj doznaka i u tome što se taj novac neretko koristi za otvaranje novih malih biznisa, ali i za renoviranje kuće, kupovinu automobila što implicira da ima veliku važnost i utiče i na potrošnju domaćinstava.
“To je značajan iznos, a za razliku od zaduživanja, državu ništa ne košta. Za privredu je od velike koristi jer neko od tog novca ulaže u posao u Srbiji”, napominje Savić.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE