Connect with us

Amerika

NEMIRI ŠIROM AMERIKE, DVA MRTVA: Masa razbijala policijska kola u Čikagu, uveden policijski čas od 9-6! (VIDEO)

Published

on

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila je večeras policijski čas, imajući u vidu nemire koji su eskalirali u centru grada, gde su demonstranti razbijali policijska kola koja su im se našla na putu.

Gradski policijski čas počeo je u 21:00. i trajaće do 6:00 ujutru, rekla je gradonačelnica, aplaudirajući demonstrantima koji su ostali mirni, ali osuđujući one koji su došli “naoružani”.

“Da budem jasna, marširala sam na nekoliko velikih protesta, ali ni ja ni bilo ko je bio u mom društvu nije video potrebu da donese oružje da bismo podigli glas i izrazili svoje pravo na Prvi amandman”, rekla je Lajtfut.

ŽIVOT IZNAD PROFITA: Jedna od poruka sa protesta u Čikagu

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice grada Čikaga danas, a gradske vlasti molile su učesnike da budu mirni nakon što je u petak više od 100 njih uhapšeno.

BRUTALNOST POMUĆENOG UMA: Policajac Derek Šoven guši Džordža Flojda

Protesti su organizovani nakon smrti Džordža Flojda, crnog čoveka, koji je izdahnuo pod bezdušnim telom Dereka Šovena, policajca kome ovo nije prvi put da prekoračuje ovlaštenja. Ovaj put prekoračio ih je surovo, na sred ulice u Mineapolisu.

Zbog toga će mu se, što je vrlo važno reći, suditi kao civilu, jer je odmah nakon događaja otpušten iz policije.

VEĆINA PROTESTANATA MIRNA, EKSTREMI PRAVE PROBLEM: Današnji nemiri u Čikagu

Kao rezultat protesta u subotu uveče, zatvoreni su neki putni pravci, pre svega Lake Shore Drive, a čikaško GSP (CTA) je obustavila prevoz autobusima i vozovima na više linija dok su protesti nastavili da eskaliraju.

Video koji je u subotu popodne snimio fotograf NBC-a 5 pokazao je demonstrante koji su razbili prozore policijskog SUV-a na demonstracijama nakon smrti Džordža Flojda u Mineapolisu.

Gradonačelnica je “prozvala” one koji su došli na demonstracije naoružani bocama urina kako bi ih bacali na policiju, kao i one što su sa sobom nosili palice za bejzbol, čekiće, kugle za kuglanje i drugo.

Načelnik policije Dejvid Braun, koji je u subotu bio na ulici , rekao je da iako Flojd “nije zaslužio tretman koji je dobio,” oni koji uništavaju imovinu “ne predstavljaju porodicu Flojd na pravi način”.

SUZAVAC I GUMENI METCI: Protesti pred zgradom CNN-a Foto: Rolling Stone

“Odvešćemo vas u pritvor kada uništite imovinu … kada palite automobile, kad razbijete prozore”, rekao je, napominjući da će policajci aktivno sprovoditi policijski čas u subotu uveče.

Demonstranti i policija sukobili su se i u drugim gradovima, a najžešće je bilo u Bruklinu (Njujork), Feniksu, Hjustonu i Atlanti, gde su demonstranti demolirali zgradu CNN-a, uz poruku “No more lies” (Nema više laži).

U obračunu demonstranata i policije poginuo je jedan čovek u Detroitu, a stradao je i službenik federalne službe bezbednosti u Ouklendu, Kalifornija.

Piše: Antonije Kovačević/NBC Foto: Youtube

Advertisement