Connect with us

Srbija

NEMAJU SAMO AMERIKANCI HOLLYWOOD: Ivo Car podigao kredit, postavio čuveni natpis na planini Rudnik i oživeo turizam u srscu Šumadije

Published

on

Natpis “Hollywood” čuveni je simbol Kalifornije, Los Anđelesa i celokupnog filmskog sveta, ali i nezaobilazno mesto za posetu i fotografisanje milionima turista. Za razliku od američkog, srpski Holywood ima jedno slovo manje, ona su podignuta na kredit, a za njihovo postavljanje zaslužan je samo jedan čovek.

Кao veliki filmofil, Ivan Jakovljević nije bio lenj, pa je želeo da selu Mutanj, na planini Rudnik u srcu Šumadije, pokloni nešto nesvakidašnje.

Brdo iznad njegove kuće, sa kog puca neverovatan pogled na pola Šumadije učinilo mu se idealnim mestom za nastanak dobro poznatih slova, koja smo do tad mogli da gledamo samo u američkim filmovima.

Кredit sam otplaćivao dve godine i nije mi žao, jer za 12 godina koliko ovaj natpis postoji na Rudnik je došlo višestruko više turista, napravili smo pravi bum

Ivo Car

Ukoliko Ibarskom magistralom putnik krene ka Gornjem Milanovcu, neće moći da ne primeti ovaj fenomenalan natpis.

“Izbacio sam jedno slovo “L”, da ne bude da sam napravio čist plagijat, a u desnom uglu može da se vidi kako piše da je to “srpski Holivud”. Кredit sam otplaćivao dve godine i nije mi žao, jer za 12 godina koliko ovaj natpis postoji na Rudnik je došlo višestruko više turista, napravili smo pravi bum”, priča Ivan.

Natpis je privukao i poznatog srpskog reditelja Miroslava Batu Petrovića, koji je ugledavši gde se nalazi “srpski Holivud”, poželeo da upravo na tom mestu napravi filmski festival.

FILMSKI FESTIVAL: Gledaoci sede na livadi, uživaju u filmovima

“Od 2011. godine, ovde se organizuje nacionalni, ali od ovog leta i međunarodni filmski festival koji je naišao na odličan odziv. Imali smo više od 400 prijava iz celog sveta, a odabrali smo najboljih 30. Gledaoci sede na livadi, uživaju u filmovima i u nestvarnoj atmosferi koja može da se dogodi samo na ovom mestu – priča Ivan.

Ovog čoveka su sa razlogom prozvali i Ivo Car, jer je on ovde napravio i najveću ljuljašku u Srbiji, visoku pet, a široku četiri metra, ali kao omaž srpskoj glumačkoj legendi nikao je i Čkaljin vajat.

“Sagradili smo tradicionlane šumadijske kućice, Čkaljin vajat i filmsku kolibu sa kojom se inostrani gosti oduševljaju, jer tako nešto nisu imali priliku da vide u svojim zemljama”, izjavio je Ivo car.

Ali, ovde na obroncima Rudnika postoji i – krčma u planini.

“Ona ne postoji samo u onoj poznatoj pesmi, već je i ovde u srpskom Holivudu”, kaže ovaj kretativni majstor.

Sagradili smo tradicionlane šumadijske kućice, Čkaljin vajat i filmsku kolibu sa kojom se inostrani gosti oduševljaju, jer tako nešto nisu imali priliku da vide u svojim zemljama

Ivo Car

Slova je Ivan pravio od metala, a za skoro deceniju ipo ona su se poprilično pohabala, pa je vreme za rekonstrukciju kako bi srpski Holivud zasijao novim, zvezdanim sjajem.

“U planu je da to realizujemo sledeće godine, da napravimo slova od aluminijumskog lima, koja bi mogla da traju narednih godina”, izjavio je Ivan i dodao da preko društvenih mreža intenzivno traži investitore koji bi ovde napravili manji hotel.

“Siguran sam da bi se ovde posao dobro razvijao, jer dosta je posetilaca, ali ovde nemaju gde da popiju kafu ili sok, ili da prenoće. Zato je potrebno da ovu lokaciju neko od investitora prepozna, jer zaista ima šta da ponudi”, naglasio je on.

A dok ne stigne investitor, Ivan se pobrinuo i za posluženje posetilaca. U pletenoj korpi doneo je domaći sok od jabuka, kolače sa borovnicama koje je pravila njegova supruga i domaću ljutu.

I zato nema sumnje da je Ivo zaista pravi “car”, čiji entuzijazam i ljubav prema rodnom selu i filmu pravazilaze sve granice.

TEKST: RINA/Serbian Times, FOTO: Srpski Holywood

Advertisement