Chicago, IL
66°
Fair
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 39%
Pressure: 30"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
66°F
64°F
63°F
61°F
59°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NEMAČKI AMBASADOR PORUČIO PRIŠTINI: Odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezujuća!

Ambasador Nemačke Jern Rode saopštio je da je potpuno saglasan sa zahtevom šefa Euleksa Đovanija Pjetra Barbana da privremene prištinske institucije treba da sprovedu sudsku odluku o zemljištu manastira Visoki Dečani.

Rode je rekao da svi „prijatelji i partneri” pozivaju prištinske vlasti da sprovedu odluku ustavnog suda.

„General Barbano je 100 odsto u pravu. Svi prijatelji i partneri pozivaju Kosovo: Uradite to”, napisao je Rode u komentaru na Barbanovu objavu na društvenoj mreži „X”.

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano rekao je da je sudska odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezujuća za Prištinu.

On je u sredu u objavi na platformi „X” istakao da „odluka iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezuje sve pojedince i ustanove, bez izuzetka”.

„Dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa, narušavajući vladavinu prava”, naveo je Barbano.

PROČITAJTE VIŠE:

Privremene prištinske insrtitucije odbijaju da sprovedu odluku tzv. ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom, prenosi Tanjug.

POVEZANE TEME:

STEJT DEPARTMENT APELUJE: Hitno da se nastave razgovori o uredbi Prištine kojom se brani upotreba dinara!

LAJČAK POSLE SASTANKA U BRISELU: Važan prvi korak, ali mnoga politička pitanja bez odgovora!

NE NAMERAVAMO DA NAPUSTIMO KOSOVO: Zdravstveni radnici u Severnoj Mitrovici sa ostalim građanima u redovima, još uvek ništa od novca!

Izvor: Politika
Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

YOU MAY LIKE