Connect with us

aktuelno

NEMA ZIME ZA SRPSKU ROBOTIKU: Užički osnovci Dragica, Luka i Andrej brane boje naše zastave na svetskom takmičenju u Kini

Published

on

Dok Dragica programira, dva dečaka njenu zamisao sprovode u delo – sklapaju prepreke i nastavke za robote

Naoružani znanjem, troje užičkih osnovaca otputovalo je u Šangaj na svetsko takmičnje iz edukativne robotike koje se održava 14. i 15. decembra. Dragica, Andrej i Luka učenici OŠ „Kralj Petar Drugi” braniće boje naše zemlje.

Spremali su se i vežbali mesec dana, kako bi stali rame uz rame sa još 10 hiljada takmičara koji će stići iz pedeset svetskih država.

„Ovo je veliki izazov za nas i neponovljivo iskustvo. Daćemo svoj maksimum da ostvarimo što bolji rezultat“, rekla je Dragica Gavrilović učenica osmog razreda i jedina devojčica u timu.

Brzina, preciznost i logičko razmišljanje su najvažniji. Naš zadatak će biti da u zadatom vremenskom roku isprogramiramo i pokrenemo robota koji će proći sve prepreke bez greške

Iako još uvek izuzetno mladi, ponosni su na svoj uspeh i činjenicu da će u dalekoj Kini predstavljati svoju školu, grad i Srbiju. Robotiku vole već nekoliko godina, pa im dodatni časovi ne padaju teško. Na državnom takmičenju ubedljivo su pobedili i tako sebi obezbedili kartu za Šangaj.

„Brzina, preciznost i logičko razmišljanje su najvažniji. Naš zadatak će biti da u zadatom vremenskom roku isprogramiramo i pokrenemo robota koji će proći sve prepreke bez greške. To je krajnji cilj, da nesmetano prođe od početne do zadnje tačke. Iako možda zvuči jednostavno, nije nimalo lako, a konkurencija će biti izuzetno jaka”, kaže Luka Majkić.

Timski duh i zajednički cilj najbitniji su za uspeh ovog srpskog informatičkog trojca, a svako ima svoj zadatak. Dok Dragica programira, dva dečaka njenu zamisao sprovode u delo – sklapaju prepreke i nastavke za robote.

„Dobili smo univerzalnu šemu na kojoj su se pripremali i ostali takmičari. Sve zadatke smo prešli, trudili smo se i naporno vežbali i nadam se da ćemo dobro proći u Šangaju. Očekujem da naš robot pređe zadate prepreke bez problema”, naglasio je Andrej Stevanović, treći član tima, učenik šestog razreda baš kao i njegov saborac Luka.

Talenat ovih osnovaca je neosporan bez obzira na rezultat koji ostavare na takmičenju u Kini. Svo troje kažu da je robotika njihova budućnost i da će za 20 godina biti uspešni programeri u Srbiji.

Nema sumnje da ćemo imati prave stručnjake za robotiku. Deca su danas dosta informatički obrazovanija i zainteresovani su da nauče kako sve to funkcioniše. Ponekad se dešava da u petom razredu đaci odlično rukuju smart telefonima, a da sa računarima nisu imali nikakvog dodira, mađutim vrlo brzo se prilagode jer živimo i takvom vremenu gde je poznavanje rada na računaru neophodno”, rekao je Goran Bojović, nastavnik informatike koji je sa đacima otputovao na ovo svetsko takmičenje.

Put u Kinu finansirala je Fondacija “Zajedno za mlade – prof. dr Danica Grujičić”, čiji članovi su nekoliko meseci prikupljali sredstva kako bi talentovani učenici učestvovali na takmičenju svetskih razmera.

Ovde možete pročitati neke od već objavljenih priča na našem portalu:

PETER HANDKE DOBIO NOBELOVU NAGRADU NA SVEČANOSTI U STOKHOLMU: Uprkos protestima, bojkotu i negodovanjima, austrijskom književniku dodeljen Nobel

NAJBOLJI RESTORAN NA SVETU VODI SRBIN LJUBA, IZBEGLICA IZ SARAJEVA: Ronaldo jede šta mu stavim na sto, nema izvoljevanja”

HEROINE NOVOG SADA: Majka i ćerke pokrenule akciju “Obrok za porodicu”, već godinu dana kuvaju i šalju hranu onima koji nemaju

IZVOR: RINA FOTO: RINA

Advertisement