Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 6mph SW
Humidity: 38%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
52°F
50°F
46°F
45°F
43°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
45°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

NEKADA GA KOMŠIJA TUŽIO ZBOG BUKE: Danas naš mladi pijanista osvojio prestižne nagrade u Poljskoj i Parizu!

Pijanista Vladimir Aćimović, kome se pred Prekršajnim sudom u Nišu sudilo zato što je vežbanjem klavira uznemirio komšiju, na 12. Međunarodnom takmičenju „Artur Rubinštajn in memoriam” u Bidgošču (Poljska), održanom od 7. do 13. decembra 2021. osvojio je drugu nagradu, potom specijalnu nagradu za umetničku ličnost takmičenja i resital u Parizu.

– Ovaj konkurs je jedno od najznačajnijih takmičenja za mlade pijaniste, troetapno je te sam u finalu imao priliku da izvedem Koncert u be-molu P. I. Čajkovskog, sa orkestrom u Filharmoniji „Pomorska”. Nagrade na ovom takmičenju, kroz njegovu istoriju dobijali su danas zaista značajni i sada već afirmisani i poznati pijanisti, pobednici Šopenovog konkursa itd – istakao je za Politiku mladi pijanista, koji je stipendista Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu.

Podsetimo, Vladimir je u maju ove godine oslobođen odgovornosti da je bukom remetio javni red i mir stanara.

Njegov slučaj stigao je i do predsednika Vučića i Ministarstava kulture i prosvete kojima je mladi pijanista pisao.

Prekršajnu prijavu protiv njega je podnela policija nakon što se komšija koji živi u stanu iznad njegovog, požalio na buku iz Vladimirovog stana.

Prema navodima iz prijave, on je 16. februara 2020. godine u svom stanu u stambenoj zgradi na Bulevaru Nikole Tesle između 10 i 14 sati svirao klavir, čime je prekršio Zakon o javnom redu i miru.

Član sedam ovog propisa, po osnovu koga je Vladimir procesuiran kaže: „Ko narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana, izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, kao i mehaničkih izvora buke i zvučnih signala kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 dinara“.

Mladić, koji je tokom svoje karijere u više navrata predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni zbog čega je nagrađen stipendijom Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente, ovim povodom uputio je pismo najvišim državnim instancama i obavestio ih o ovim događajima.

– Uprkos čestim odsustvima iz Niša zbog studija na dva fakulteta, godinama doživljavam šikaniranje iza koga stoji jedan stanar zgrade, svaki put kada se i u vreme propisano kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir. Moje komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korišćenjem električnog pijanina, kupljenog samo zato da bih izbegao dalje šikaniranje. To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno, posebno u nedostatku specijalnih prostora u relevantnim institucijama – rekao je za Telegraf Aćimović nakon prvog pojavljivanja na sudu.

Izvor: Rešetka Foto: Rešetka

YOU MAY LIKE