Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 13mph WNW
Влажност: 59%
Притисак: 30.23"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 4 godine ranije

By Antonije Kovačević

NEBOJŠA RADOVANOVIĆ, BIVŠI ČLAN “SRPSKE KUĆE”: Vesna Noble laže, neka kaže gde je nestao novac od rente i članarine?! Ona i Pavlović su duplirali dug Muzeja, uzeli 10% kamate, a sada treba da verujemo da će bez interesa prodati Muzej?!

Nakon što je više od 100 članova Muzeja uplatilo članarinu po 100$ u kasi ostalo samo 4.000$, dok se za 6.000$ gubi svaki trag. Takođe, nestalo je 4.800$ od kirije za stanove koje je u zgradi Muzeja Vesna Noble izdavala Saši Bradiću i svom bivšem mužu Aleksandru Jociću

Nakon što smo pre nekoliko dana objavili drugi deo intervjua Vesne Noble, sekretara Srpsko-američkog muzeja “Sveti Sava” (u narodu poznatijeg po imenu Srpska kuća), javio nam se Nebojša Radovanović, koji je tražio da demantuje navode koje je u tom tekstu iznela gospođa Noble.

Ovaj građevinac po struci bivši je član Muzeja i jedan od vlasnika kompanija koji su svojevremeno ponudili Upravi Srpske kuće da besplatno izvrše popravke koje je naložila inspekcija Grada Čikaga. Pored toga, Radovanović je bio i član Komisije koja je bila zadužena da pronađe potencijalne kupce i obezbedi najbolje uslove za prodaju legata, ali i da pronađe novu lokaciju i objekat u koji bi legat nakon prodaje bio premešten.

-Posle donošenja odluke o prodaji Muzeja napravili smo tri “advisory boarda” (konsultativna odbora, prim.aut) sa zadatkom da nađu najbolje rešenje. Svako od nas je imao zadatak da nađe i predloži nekoga koga poznaje a ko se bavi prodajom nekretnina i dobar je u svom poslu. Na kraju je na sastanak u Muzej došlo 5 ili 6 brokera. Među njima je bio i Dejan Cvejić, moj kum, ali Vesne Noble laže kada kaže da je on došao na moj poziv. Cvejić je došao na predlog drugog borda, tačnije gospodina Simeona Zafirovskog. Ja nisam ni znao da će on biti tu, a nisam želeo da ga zovem, koliko god je uspešan u svom poslu, jer nisam hteo da se to pogrešno protumači, tvrdi Radovanović, koji dodaje da je kao agenta za prodaju predložio drugog čoveka, a ne njegovog kuma:

-Na sastanak sam pozvao Marka Ahmata iz kompanije Century 21, koji je u tom trenutku bio treći broker u Americi i prvi u državi Ilinois, čoveka koji ima bogato iskustvo i dugogodišnju uspešnu praksu. Vesna Noble je u izjavi za vaš portal navela da je g. Ahmat ponudio 2,5 miliona$ za Kuću, što nije istina. Cifra je bila 3,5 miliona, o čemu postoji i dokaz, njegov e-mail upućen Muzeju 17.jun 2016 (pogledati Foto-galeriju dole).

Uskoro ću sve dokaze o mahinacijama u Muzeju predati Javnom tužiocu i FBI, jer smatram da rukovodstvo, ali i članovi koji su im to omogućili, moraju da odgovaraju pred Zakonom

Nebojša Radovanović

Radovanović kaže da je Ahmat za prodaju Muzeja tražio 5%, što je približno ponudama ostalih brokera koji su došli na razgovor. I da je odustao kada je Uprava sa Žikom Pavlovićem na čelu odlučila da od brokera zatraži nove ponude, uz uslov da prihvate da prodaju kuću sa 3% provizije.

-Gospodin Ahmat je poslao pismo u kome se zahvalio i naglasio da zbog kompanijskih pravila ne može da ponudi manje od 5%. Pre toga je na moj zahtev pronašao jednu odličnu zgradu i lokaciju u Elmhurstu. Vrednost te zgrade samo u izgradnji je bila sigurno 5 miliona evra, ali je firma koja je bila vlasnik bankrotirala, a banka je stavila cenu od 2 miliona. Računali smo da možemo da je kupimo i za milion i po dolara. On nije bio prodavac te zgrade, on ju je našao (izlistao) na sajtu MLS što je mogao i svaki drugi agent, tako da je to samo još jedna od laži Vesne Noble, ističe Nebojša Radovanović.

On je, nakon što je Uprava, bez prisustva jednog člana (Vladimir Vertus, kasnije podneo ostavku upravo iz tog razloga), odlučila da se Vesna Noble ovlasti kao real estate agent za prodaju Muzeja, poslao pismo u kome je zatražio da se odluka poništi, zbog, kako kaže, nestručnosti pomenute.

NESTALE STANARINE: Nedostaje ukupno 4.800$ od novca koji je plaćen za rentu

Nakon što je više od 100 članova Muzeja uplatilo članarinu po 100$ u kasi ostalo samo 4.000$ dok se 6.000$ gubi svaki trag. Takođe, nestalo je 4.800$ od kirije za stanove koje je u zgradi Muzeja Vesna Noble izdavala Saši Bradiću i svom bivšem mužu Aleksandru Jociću.

Nebojša Radovanović

-Vesna Noble u to vreme nije imala ni vizit kartu agenta za nekretnine, jedva da je prodala dve tri kuće u karijeri, od toga nijednu u poslednjih 10 godina. Podsetio sam ih na činjenicu da ta ista žena nije znala da objasni šta se desilo sa novcem od članarine, jer nakon što je više od 100 članova Muzeja uplatilo članarinu po 100$ u kasi ostalo samo 4.000$ dok se 6.000$ gubi svaki trag. Takođe, nestalo je 4.800$ od kirije za stanove koje je u zgradi Muzeja Vesna Noble izdavala Saši Bradiću i svom bivšem mužu Aleksandru Jociću. Ovde je dokument (pokazuje, pogledati Foto-galeriju) potpisan od dva člana Uprave i zakupaca iz koga se vidi da te pare nikada nisu uplaćene na račun Muzeja ili ostavljene u njegovu kasu. Jedina osoba koja je bila sa njima u dodiru je sekretar Muzeja, gospođa Noble. Pa zar takvoj osobi da se poveri prodaja legata?! – pita se Nebojša Radovanović, koji takođe ističe da je odlukom da se gospođi Noble poveri prodaja Muzeja prekršen ranije izglasani zaključak članstva “da niko od članova Borda ne sme da se bavi prodajom, kupovinom ili izgradnjom” .

Neka Vesna Noble i Žika Pavlović objasne kako je moguće da za zgradu koja je po njenoj izjavi tada vredela 2,5 miliona$ nisu mogli da nađu banku koja će im dati kredit od $250.000, znači samo 10% od vrednosti nekretnine. I kako onda tumače to da je samo 3 godine kasnije nađena banka koja im dala kredit od $350,000, znaci čitavih $100,000 više?!

Nebojša Radovanović

Umesto odgovora na pismo koje je pre tri godine poslao članovima Muzeja, kaže da je od Vesne Noble dobio mejl u kome mu je saopšteno da je izbrisan iz članstva.

-E, sad, zamislite Vi situaciju u kojoj se ta žena, koja je prethodno pozajmila novac Muzeju sa 10% kamate, koja ne zna da objasni gde je novac od članarina i rente, odjednom dobije napad patriotizma i ponudi da bez provizije proda Muzej. I oni joj dozvole da sama, bez ikakve kontrole drugih članova Uprave, odlučuje o tome kome će i za koji novac prodati zgradu. Da pitam Vas, da li biste Vi takvoj osobi išta dali na čuvanje, a kamoli na prodaju?

Radovanović dalje navodi kako prilikom prodaje objekta nije ispoštovana zakonska procedura, kako nikada nije urađena procena vrednosti objekta, niti je objavljena početna cena. Zgrada, kako tvrdi, nikada nije oglašena da se prodaje na platformi MLS što je po Zakonu moralo da se uradi (u šta se uverio i autor ovog teksta).

-Posle dva dana je rekla da ima nekog kupca, međutim kada smo tražili da vidimo ko je to, koje su mu reference i koji novac nudi, ona je to odbila, pravdajući to poverljivšću informacija, kao što je uradila i kada ste je Vi to isto pitali u intervjuu, konstatuje Radovanović

Najveće malverzacije, tvrdi on, vezane su za dugovanja Muzeja i njihovo pokrivanje sve većim i većim bankarskim kreditima…

PRETILA POLICIJOM REDAKCIJI SERBIAN TIMES-a: Sekretar Muzeja Vesna Noble

-Neka Vesna Noble i Žika Pavlović objasne kako je moguće da za zgradu koja je po njenoj izjavi tada vredela 2,5 miliona$ nisu mogli da nađu banku koja će im dati kredit od $250.000, znači samo 10% od vrednosti nekretnine, nego su “morali” da Muzej uvlače u još veće dugove njihovim zelenaškim pozajmicama. I kako onda tumače to da je samo 3 godine kasnije nađena banka koja im dala kredit od $350,000, znaci čitavih $100,000 više?! Možda tajna leži u činjenici da je tim kreditom zajmodavcima, među kojima su bili oboje, isplaćena kamata (interes) od preko $100.000. Uprava Muzeja koja ga je svojim vođenjem dovela u katastrofalnu situaciju je zaradila na njemu $100.000?! Ljudi moji, pa gde to ima?!

CRNO NA BELO: Dokument iz 2018.godine iz koga se vidi da je duig Muzeja 356.539$

Ako je dug 2018. godine bio $375,000 kada su isplaćene pomenute kamate, kako je moguće da je dug u 2019 narastao na $450,000?! Pogledajte izvod koji je poslala Banka, tu sve piše.

Nebojša Radovanović

On tvrdi da u poslovanju Muzeja ima još mnogo nepravilnosti i nelogičnosti i kaže da će vrlo skoro dokaze o tome predati Javnom tužiocu i FBI, jer smatra da rukovodstvo, ali i članovi koji su im to omogućili, moraju da odgovaraju pred Zakonom

Ako je dug 2018. godine bio $375,000 kada su isplaćene pomenute kamate, kako je moguće da je dug u 2019 narastao na $450,000?!  Pogledajte izvod koji je poslala Banka, tu sve piše. A evo ga i Finansijski izveštaj iz 2015 godine gde se vidi da je prihod te godine bio $208.084. Gde je otišao taj novac? Mogu li Vesna Nobl i gospodin Žika Pavlović da objasne kako su uspeli da dupliraju dug Muzeja za 8 godina njihove vlasti, iako je on u međuvremenu izuzet od poreza, tako da su jedini troškovi tekući računi za struju, vodu…? – pita se Nebojša Radovanović i tvrdi da neće odustati sve dok pomenuti dvojac ne završi u zatvoru zbog svojih mahinacija.

LAŽ JE DA VLADIKA I SRPSKA UDRUŽENJA NISU HTELA DA POMOGNU

-Moram da kažem da je velika laž koju je Vesna Noble izgovorila to da niko iz Srpske zajednice nije hteo da pomogne. Nabrojaću i organizacije koje su ponudile pomoć: Srpska Bratska Pomoć, HD Božur, Sabor Krajiških Srba, Srpska Narodna Odbrana, itd. Laž je i to da su primili članove zajednice koji su hteli da pomognu na sastanku za očuvanje muzeja. O tome govore i novinski izveštaji, poput ovog iz lista “Sloboda. A neistina je i to da Vladika Longin nije hteo da pomogne, o čemu svedoči i pismo koje im je svojevremeno poslao.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula/Dokumentacija Muzeja

YOU MAY LIKE