Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph E
Humidity: 68%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 2
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
68/61°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

NE ODVAJA SE OD IKONE SV. VASILIJA: Američki novinar zbog Noleta posetio Ostrog kao hodočasnik! (FOTO)

Vinaj Venkateš, novinar američkog magazina “Inside Tennis”, spojio je puteve i poistovetio svoje životno gledište sa jednim od najboljih igrača u istoriji Novakom Đokovićem. Veliki je zaljubljenik u beli sport, a zbog Noleta je posetio i Srbiju i Crnu Goru, pronašao dodatni duhovni mir i upoznao naš narod u biti.

Amerikanac, poreklom iz Indije, je za Telegraf podelio svoju priču koja je usko vezana za Đokovića i njegove gigantske uspehe, a priča je tekla uz predstavljanje.

-Da, ovde sam na Rolan Garosu kao novinar, ali u takođe radim kao softverski inžinjer i vodim lokalni tim u Guglu u Kaliforniji. Ali, pre svega toga i nešto najbitnije, ogroman sam navijač Novaka Đokovića još od 2007. godine – počeo je Vinaj.

Šta je to što te je privuklo da vatreno bodriš i pratiš Novaka?

-Prvi put sam ga video na TV-u, bio je Indijan Vels. Nisam čuo pre toga za njega. To je bilo vreme kada je Federer sve osvajao, a i kada nešto ne osvoji, onda to uzme Nadal. Nisam mogao da se povežem sa njima dvojicom. Svi oko mene su navijali za Federera i Nadala, a nisam hteo da budem deo mase. Onda su Novak, Ana i Jelena zabriljirali upravo ovde, na Rolan Garosu i sećam se naslova u američkim novinama: “Srbi idu napred”.

Tu je sve krenulo?

-Upravo tako. To me je povuklo i počeo sam da čitam i istražujem o Srbi. Svo troje su pričali o ratu, o skloništima, da je veoma teško uspeti u tenisu u Srbiji. Eto, te priče su me povukle gde su udarali u praznom bazenu. Ostalo mi je u glavi da je Novak rekao da je trenirao tamo gde je već pala bomba, jer bomba neće pasti dva puta na isto mesto. To je učinilo svako parče mog tela da se naježi. Novak i ja smo isto godište, to je bila instant konekcija.

Meč koji najviše pamtiš?

-O, da, meč sa Federerom na US Openu. Sledeći dan, kad sam došao u školu, bio sam u srednjoj školi. Sećam se tog klinca koji je sedeo ispred mene, pričao je kako je Federer počisto Novaka. Rekao sam mu odmah: “Ne, nije to učinio. Đoković je zamalo uzeo prva dva seta”. To je bilo prvi put da sam ga na taj način branio i od tog momenta sam znao da ću biti uz njega u budućnosti.

PROČITAJTE VIŠE:

Kada si ga video prvi put uživo?

-U Indijan Velsu, čekao sam ga tri sata na suncu. Samo sam viknuo “Novače, uzmi ponovo četiri Grend slema, molim te”, jer je u 2015. i 2016. godini povezao četiri Slema. Uzeo je peškir, ustao sa stolice i krenuo da trči do mene. Sve je zaobišao i došao do mene, hteo je meni da pruži jer je rekao nešto lepo. Nisam jeo i nisam spavao dok mu se sve ono dešavalo u Kovid eri, čak i kad sam tada zamišljao, krenula mi je suza, kroz šta je sve prolazio. Čista je duša, ne bi nikada nikog povredio. To me je motivisalo da postanem onakva osoba kakva jesam, u svakom teškom momentu se zapitam šta bi on uradio. Sve to me je dovelo do posla u Guglu.

Dolazak u Beograd?

-Da, osetio sam potrebu da dođem da ga bodrim na Serbia Openu. Za mene je taj put do Beograda izgledalo kao neko hodočašće. Svidela mi se mnogo hrana tamo! Doduše, i sam sam vegetarijanac kao i Novak, ali mi se svidela pita sa sirom. Šetao sam pijacom negde blizu Svetog Save. Ti ljudi tamo, prodavci, nisu znali jezik, ali su znali da sam posetilac. Hteli su da probam sir, rakiju, rekli su mi da ništa ne moram da kupim, samo da probam, da uživam u srpskoj kulturi. Zaista sam bio dirnut. Putovao sam dosta u svom životu i nikada nisam osetio takvu povezanost.

Nakon toga si otišao za Crnu Goru?

-Čuo sam za manastir Ostrog koji Novak mnogo ceni i poštuje. Čitao sam nešto o njegovoj poseti, pa sam čitao i od samom manastiru. Shvatio sam da to moram da posetim. Odseo sam u Kotoru kod nekih crnogorskih domaćina, bili su jako dragi prema meni i bili su srećni kada su čuli da želim da idem tamo. Rekli su mi da tamo uzmem nešto, jer će mi to biti zaštita za čitav život, gde god se krećem. Zato imam, evo vidite, ikonu Svetog Vasilija i ove dve brojanice koje nosim svakog dana od tog momenta. Imamo teških momenata, kao i svi ljudi, ali osetim tu energiju koja mi pomogne. Osećao sam se posebno, dobio sam i blagoslov od srpskog sveštenika. Osećao se tamjan, poneo sam ga za Kaliforniju.

Šta misliš, na koliko osvojenih Grend slemova će završiti Novak na kraju svoje karijere?

-Očekujem da osvoji ovaj Rolan Garos. Još uvek verujem da može to učiniti. Nadal je bio taj koji ga je sputavao da ovde uzme više titula. Bio bih razočaran da ne učini to. Takođe bih bio razočaran ako bi stao na manji broj od 30 Grend slem titula! Znam da sam besan, ali znam njegov mentalitet. Uvek se setim onoga kada je pričao da, kada publika skandira “Rodžer, Rodžer” on čuje “Novak, Novak”. Sve njegove navike ga čine mlađim, elastičnim, vidim ga sa još osam titula Grend slema. Tu su sada ovi mlađi, znam da možda tražim previše, ali tome se nadam – zaključio je Vinaj.

POVEZANE TEME:

ĐOKOVIĆ BURNO REAGOVAO NA NEPRAVDU U PARIZU! Vratite im novac, to nije bilo fer!

„KORIJERE DELA SERA”: Zašto je Kosovo važno u životu Novaka Đokovića i zašto svi Srbi misle kao on!

FRANCUSKA TENISERKA HRABRO STALA UZ ĐOKOVIĆA: Novak je u pravu, Kosovo je srce Srbije!

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen Instagram @vinayvenka

YOU MAY LIKE