Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 49%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
52°F
52°F
48°F
48°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

NASTALI PRE 4.000 GODINA: Ovo je jedini primer pećinskog slikarstva u Srbiji! (FOTO)

U blizini Knjaževca, obraslo u trnje i šiblje, nalazi se važno arheološko nalazište koje svedoči o postojanju praistorijske ljudske zajednice na prostoru naše zemlje. Na zidovima pećine kod sela Gabrovnica, nalazi se jedini evidentirani primer pećinskog slikarstva u Srbiji.

U pećini je 1997. godine otkriveno pet crteža, tokom istraživanja koje su zajednički sproveli Filozofski fakultet iz Beograda i Zavičajni muzej u Knjaževcu. Nastanak ovih jedinstvenih slika datiran je oko kraja bronzanog i početka gvozdenog doba, što znači da su stari između tri ili četiri hiljade godina.

Na zidu male pećine konstatovano je pet predstava naslikanih crnom bojom – konj sa jahačem (na dva mesta u pećini), konj sa bodežom, jedan nepravilan krug i jedna vrlo “nečitka” predstava. Način predstavljanja je prilično šematski i linearan, a uočljivo je da je figura jahača nesrazmerno mala u odnosu na konja.

“Konji su na svim predstavama prikazani u hodu ili kasu nadesno, sa naglašeno nagore izvijenim repom i neznatno podignutom jednom prednjom nogom. Uočava se izvestan nesklad između namere slikara i same predstave, bar utoliko što podignut rep ukazuje na kas ili galop, dok položaj nogu jedva da nagoveštava iskorak. Izuzetak je samo glavna predstava… iako se predstave sa oružjem, počev od eneolita (bakarno doba – prim. nov.) često javljaju na likovnim predstavama na steni, do sada, bar koliko je nama poznato, nije zabeležen slučaj da su koplja usmerena prema konju. Takva kompozicija može da se interpretira na razne načine, a ne može se isključiti ni mogućnost žrtvovanja”, navode u Muzeju grada Knjaževca.

Sve predstave naslikane su crnom bojom nalik na garež, koja se stopila sa krečnjačkom podlogom i ne otire se. Na crtežima sa konjanikom boja je slabije očuvana.

Nepoznati vandali su 2018. godine oštetili crtež oštrim predmetom.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

Izvor: National Geographic
Foto: Digitalni Atlas Kulturne Baštine Istočne Srbije

YOU MAY LIKE