Connect with us

Istorija

ČUDESNI RIMSKI MOST NA GOLIJI: Za izgradnju ovog spomenika trebalo je 30.000 jaja! (FOTO)

Published

on

Na visini od 1.350 metara, na obroncima planine Golije, izvire reka Golijska Moravica. Zatim kroz Ivanjičku kotlinu, između planina Čemerno i Mučanj, protiče i kroz Ivanjicu. Na kraju svog toka formira Zapadnu Moravu, zajedno sa rekom Đetinjom.

U doba turske vladavine ovim prostorima, put koji je prolazio u blizini današnje Ivanjice, bio je izuzetno značajan.

Ranije su tuda prolazili karavani na putu za Stambol, a danas se tu krije jedna od znamenitosti ivanjičkog kraja i tog dela Srbije.

Golijsko selo Kumanica se nalazi u blizini Ivanjice i danas je mesto, koje često posećuju avanturisti i ljubitelji prirode. Upravo u ataru tog sela se krije jedan od dva mosta sa odlično očuvanim otvorima. Ispod jednog protiče Golijska Moravica, ispod drugog reka Uvac.

Pretpostavka je da most nosi naziv Rimski, jer je tu ranije možda zaista postojao most, koji je bio izgrađen čak u doba rimske vladavine tim prostorima. Međutim, nakon sprovedenih istraživanja, ipak se došlo do zaključka da je most izgrađen mnogo kasnije.

Zbog kombinacije materijala, smatra se da je građen sukcesivno. A kako u velikoj meri stil gradnje podseća na mostove u carskom gradu Prizrenu, to postoje indicije da je Rimski most izgrađen tokom 15. veka.

Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo je 80-ih godina prošlog veka je izvršio restauraciju Rimskog mosta.

Danas je to pešački most

Iako prilično dobro očuvan, Rimski most u ataru sela Kumanica nadomak Ivanjice nije rabljen u turističkom smislu, pa za njega znaju obično oni, koji su ljubitelji otkrivanja neobičnih destinacija.

Istini za volju, most ničim ne upada u oči na prvi pogled, jer se savršeno stapa u prirodu koja ga okružuje.

U narodnom predanju se može čuti i legenda o gradnji mosta, koja kao i svaka druga legenda, nije dokazana. Prema njoj, kao vezivni materijal za gradnju Rimskog mosta korišćena su jaja. Tačnije belanca. I to njih čak 30.000.

Ono što se sa sigurnošću zna, jeste da Rimski most spada među građevine, koje su najstarije na području opštine Ivanjica.

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen Instagram @urosvisekruna

Advertisement