Chicago
10°
Clear
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 9mph W
Humidity: 45%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/1°F
10/7°F

Published 05:42

By admin

NAROD BEZ PISMA JE TIKVA BEZ KORENA! Srbija dobija svoj prvi Park ćirilice u Bajinoj Bašti

Narodna skupština Republike Srbije na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave usvojila je Zakon o zaštiti ćirilice, a u isto vrmeme simbločino počelo se i sa izgradnjom Parka ćirilice u Bajinoj Bašti. To će biti jedinstven park u regionu, a koji propagira srpsko pismo, sa ciljem da se dodatno očuva.

„Bajina Bašta kao opština na čijoj teritoriji je radila čuvena Račanska prepisivačka škola i dalje čuva srpsko nacionalno pismo. Ovaj park će biti podsetnik koliko nam je ono bitno i važno. Cilj nam je da to bude lepo uređen deo u centru grada koji će promovisati ćirilicu i domete Račanske prepisivačke škole. Potrebno je još mnogo napora za njeno očuvanje, a ovo je naš doprinos“, rekao je Siniša Spasojević, odbornik u lokalnom parlamentu i inicijator izgradnje Parka ćirilice.

Izgradnji u Bajinoj Bašti je prethodilo usvajanje Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice pre dve godine od strane lokalnog parlamnenta, nakon čega je osnovana i manifestacija Ćirilična baština.

„Predloženo je niz ideja koje će se realizovati u skladu sa uslovima na terenu. Prvobotno je zamišljeno da kroz mobilijar bude promovisana ćirilica. U planu je da staze u parku kada se gledaju iz vazduha budu u obliku slova „ć“. Klupe sa natpisima poznatih Srba na ćirilici, info table sa istorijatom našeg pisma kao i podsetnici na veliki značaj Račankse prepisivačke škole. Na podlogama za dečja grališta bila bi takođe ispisana ćirilična slova“, izjavio je za RINU Spasojević.

Za izgradnju je iz opštinskog budzeta izdvojeno 10,2 miliona dinara, a plan je da se završi u roku od tri meseca. Predsednica opštine je predložila i da se uredi školska zgrada u Rači, u kojoj odavno nema nastave i da se pretvori u Muzej ćirilice.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!