Connect with us

Srbija

NAJSUNČANIJE SELO U SRBIJI, PRVO POSLE HVARA U EX-YU: Šveđani opsedaju mesto sa najvećim brojem sunčanih dana u godini

Published

on

Selo Rudno nadaleko je bilo poznato kao mesto koje, posle Hvara, ima najveći broj sunčanih dana u godini u bivšoj Jugoslaviji.

Zdrava i blagorodna klima, čist planinski vazduh i kristalno bistri potoci čine ovo podgolijsko selo idealnim za razvoj seoskog turizma, a meštani nisu sedeli skrštenih ruku, već su rešili da potencijale koje imaju iskoriste.

Pre petnaestak godina Rasko i Dragica Milošević u svoje domaćinstvo primili su prve goste iz Beograda i Novog Sada i tako je sve počelo.

Odmah smo videli da su gosti oduševljeni ne samo prirodnim lepotama ovog kraja, nego i zdravom hranom koja se ovde proizvodi bez konzervansa, pesticida i sa minimalnim količinama veštačkog đubriva. I ne samo to, goste je privlačila blizina kulturno-istorijskih spomenika koji pripadaju najvećim draguljima naše materijalne i duhovne kulture, kao što su Studenica, Gradac, Pavlica, srednjovekovni grad Maglič, Gornja i Donja isposnica Svetog Save”, kaže domaćin Rasko Milošević.

Iz godine u godinu broj gostiju kod Miloševića stalno je rastao.

Ono što je posebno karakteristično za njihov dolazak jeste činjenica da oni koji jednom dođu na Rudno čine to godinama, i njihovi utisci koje nose odavde su i najbolja preporuka za njihove prijatelje, komšije i poznanike da i oni dođu na Rudno

Dragan

Ovde dolaze kako domaći gosti, tako i Rusi, Italijani, Kinezi. Međutim, najčešći su ipak gosti iz Švedske, jer je nakon hladne Skandinavije ovo mesto za njih pravi raj.

“Ono što je posebno karakteristično za njihov dolazak jeste činjenica da oni koji jednom dođu na Rudno čine to godinama, i njihovi utisci koje nose odavde su i najbolja preporuka za njihove prijatelje, komšije i poznanike da i oni dođu na Rudno”, kaže Raškov i Dragičin sin Dragan, koji sa svojom porodicom polako preuzima brigu o malom turističkom raju na Rudnu.

Sve ono što se nađe na trpezi u ovom a i drugim domaćinstvima, proizvedeno je u domaćoj kuhinji, odnosno u bašti, na njivi i u njihovoj staji.

Domaći sir i kajmak, mleko, domaće pite, gibanice, sušeno meso, slanina i kobasica iz naše sušare, sitni kolači, variva i sokovi, to je ono na šta smo navikli naše goste i što isključivo traže godinama”, kaže Raskova supruga Dragica koja u kuhinji još vodi glavnu reč.

Domaćinstvo Milijane Šekler, pobednice serijala “Kuhinja moga kraja”, koja se pročula po proizvodima od heljde, puno je gostiju tokom cele godine. Sve ih je više iz inostranstva sa svih kontinenata.

“Pored zdrave i raznovrsne hrane, gosti su vrlo zahtevni i kad je u pitanju smeštaj. Zato smo poslednjih godina uložili značajna sredstva u podizanje novih bungalova jer je ineresovanje za boravak na Rudnu sve veće. Pomaže nam i lokalna samouprava tako da zajedničkim naporima ovu destinaciju možemo da učinimo još privlačnijom i posećenijom”, ističe Milijana Šekler.

IZVOR: Rina/Serbian Times FFOTO: Printscreen/

Advertisement