Connect with us

Srbija

NAJSTARIJI ŠLJIVIK U SRBIJI: Stabla stara 124 leta usukala se kao violinski ključ, ali i dalje daju sočne plodove (FOTO)

Published

on

U Srbiji ima preko 40 miliona stabala šljive, od nje živi na hiljade porodica i naprave se litri i litri čuvene srpske ljute kapljice. Međutim, samo za jedan šljivik kažu da je najstariji, i to onaj koji se nalazi u selu Kruščica kod Arilja, a posađen je prema pojedinim zapisima, čak 1896. godine.

Te šljive posadio je ujak moje bake i na ovom mestu se nalaze već 124 godine. Stablo se usukalo kao violinski ključ, ali drvo i dalje rađa. Svake godine po tri pune najlonske vreće uberemo sa ovog drveta. Neverovatno šta je sve izdržala, oluje, vetrove, zemljotrese i ostala je na istom mestu. Nisu je uništile ni štetočine, pa su plodovi krupni i izuzetno ukusni“, ponosno kaže vlasnik ovog šljivika, Vasilije Perović.

PLODOVI KRUPNI, KAO DA NISU SA DRVETA STAROG 124 GODINE: Vasilije u svom šljiviku

Ova šljiva na imanju stoji kao spomenik, čuva se i pazi kako bi što duže trajala i bila svedok nekih davnih vremena. Crvena ranka skoro vek i po mami plodovima, a kako se čini, tako će biti i narednih godina.

„Nikad je ne bi posekli, verujemo da je posebno drvo, čim je izdržala toliko dugo. Od njenih plodova pravi se i rakija svake godine. Ukusna je kao najlepše roze vino, a još je bolja kad ostoji u drvenom buretu. Svu rakiju proizvedenu od starih šljiva čuvamo na posebnom mestu, jer kako vreme prolazi dobija sve spacifičniji i ukus i miris. Svi dobro znamo da može da služi kao lek za mnoge boljke, ali i ranjenu dušu“, rekao je kroz osmeh Vasilije.

I DALJE RAĐA: Crvena ranka skoro vek i po mami plodovima

Selo Kruščica smešteno je na dvadeset drugom kilometru kad se od centra Arilja krene ka Visočkoj banji. Nalazi se na istočnim obroncima planine Zlatibor u dolinama reka Veliki i Mali Rzav. Bog nije štedeo kad je ovde delio prirodne lepote, a Vasilije se nada da će ovo živopisno mesto, gde rastu najstarije šljive u Srbiji, postati selo u koje ljudi dolaze na odmor, jer krije izuzetan turistički potencijal.

ODOLEVAJU ZUBU VREMENA: Šljive u selu Kruščica kod Arilja

„Ruža vetrova, vazduh i šumoviti proplanci, čine ovaj kraj zaista nestvarnim. Klima je izuzetna naročito u letnjim mesecima, kad ovde odmaraju i duša i telo. Putna infrastruktura nije baš najbolja, ali se nadam da će nam nadležni pomoći“, izjavio je Vasilije.

Izvor/Foto: RINA

Advertisement